друкувати


Гайда на громадські роботи!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-23 12:53:14
Відтепер щотижня голови райдержадміністрацій, міських, сільських і селищних рад звітуватимуть голові Івано-Франківської ОДА Миколі ПАЛІЙЧУКУ про кількість залученого до громадських робіт незайнятого населення.

Про це заявив керівник області на черговій колегії ОДА. Одним із питань, що заслуховувалися на засіданні, було обговорення проблем безробіття. І хоча в нашій області ця проблема не є найгострішою в Україні, тільки з вересня минулого року в обласному центрі зайнятості зареєструвалось понад 17 тисяч прикарпатців З них 1278 звільнились через скорочення штату, 12, 116 – за згодою сторін осіб, 1398 – за власним бажанням. Такі невтішні цифри навів директор обласного центру зайнятості Григорій ГОРБАЛЬ. Хоча ще у серпні-вересні минулого року кількість зайнятого населення на Прикарпатті була доволі великою. Масові звернення на біржу розпочалися із кризою. На жаль, за прогнозами фахівців, рівень безробіття протягом найближчого часу зростатиме.

За словами пана ГОРБАЛЯ, безробіття в області має структурний характер. На біржу стають слюсарі, будівельники, водії, інженери, токарі, машиністи, комірники, працівники хімічної промисловості. Тобто почали звільнятися люди тих професій, за якими ще у вересні минулого року був шалений попит на ринку праці. Найбільше звільняють фахівців в Івано-Франківську та Калуському районі.

Проте кваліфікованих фахівців необхідно зберегти, бо де ж потім братимуть підприємства фахівців після кризи? Важко буде, звісно. Найти, і навчити доброго робітника, а допоки він ще набереться необхідного досвіду - минуть роки. Тому пан ГОРБАЛЬ порадив підприємцям продумати кроки, щоб не втратити працівників. Це може бути і перевід на неповний робочий день із гарантією, що після кризи вони працюватимуть за належну платню, або тимчасова перекваліфікація на потрібні спеціальності. Проте важливо, аби люди залишалися на підприємствах

Один із виду зайнятості населення мають стати громадські роботи. Для цього у бюджеті передбачено два мільйони гривень. Долучитися коштами мають і місцеві керівники. Люди наразі можуть допомагати комунальним структурам та виконувати роботи по благоустрою.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі