друкувати


Пентагон: Секретна доповідь - ядерний Ізраїль та "нацистське майбутнє" Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 04:54:05
Розсекречена доповідь Міноборони США: Ізраїль володіє ядерною зброєю, а Росія фокусується на відновленні влади в своїх "колишніх провінціях". Американські військові вперше (хоч і напівофіційно) визнали ядерний статус Ізраїлю. А Росія, вважають в Міноборони США, може повторити долю нацистської Німеччини.

Такі висновки містяться в щойно розсекреченій доповіді американського оборонного відомства під назвою "Виклики і наслідки для об'єднаних сил майбутнього".

Про ядерну зброю Ізраїлю, зокрема, зазначається: "зростаюча арка ядерних держав починається з Ізраїлю на заході, проходить через активно діючий Іран до Пакистану, Індії, Китаю, Північної Кореї та Росії на сході".

Це виключно важливий момент, оскільки Ізраїль офіційно не визнає і не відкидає наявність у нього ядерної зброї. Сполучені штати традиційно замовчували це питання.

Слід зазначити, що якщо США все-таки визнають Ізраїль державою, що володіє ядерною зброєю, це матиме серйозні наслідки. Зокрема, Вашингтон буде зобов'язаний зупинити програми військової і економічної допомоги Ізраїлю (Ізраїль є найбільшим одержувачем цієї допомоги на Близькому Сході), оскільки чинне законодавство забороняє Америці надавати підтримку тим державам, які займаються розробками військових ядерних технологій.

За непідтвердженими даними, сьогодні на озброєнні Ізраїлю, за різними оцінками, від 200 до 400 ядерних боєголовок.

Щодо Росії, автори доповіді відзначають, що "її минуле трагічне, а майбутнє невизначене".

Також указується, що "природа сучасного російського режиму сама по собі викликає серйозне занепокоєння ", оскільки кістяк російської влади складають вихідці з КДБ, в яких відповідний менталітет і образ думок.

За даними документу, Росія грає все більш активну і все менш конструктивну роль в регіонах Чорного і Балтійського моря, а також Кавказу: "в той час, як багато європейських сусідів Росії практично повністю роззброїлися, Росія проводить програму масового військового будівництва".

У Вашингтоні зауважують, що потенційно Росія може сфокусуватися на відновленні влади в своїх "колишніх провінціях" під приводом захисту прав російськомовного населення.

Розділ, присвячений Росії, закінчується наступним пасажем: "нині це небезпечна комбінація параної - частково виправданої історією - націоналізму і розчарування в тому, що Росія втратила статус наддержави. Саме цей коктейль, у поєднанні з серією сумних подій, колись примусив нацистську Німеччину піти відомим шляхом".

Загалом в документі Міноборони аналізуються різні тренди світової політики, оборони, економіки, енергетики, екології і демографії, які можуть вплинути на завдання, що стоять перед збройними силами США, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі