друкувати


Кредити під час кризи: відсотки, умови та валюта

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 04:15:37
Незважаючи на кризу, життя триває. А це означає, що українцi хоч-не-хоч змушенi брати кредити. Зазвичай, навеснi ринок кредитування активiзується. На що банки тепер дають кредити i пiд якi вiдсотки?

- Чи можна сьогоднi купити в кредит автомобiль?

- Самостiйно i за домовленiстю з автосалонами банки приймають заявки на кредити для купiвлi нового автомобiля у нацiональнiй валютi. Грошi можна взяти пiд 29,8% чи 29,29% рiчних строком на три i п'ять рокiв вiдповiдно, однак треба сплатити аванс у розмiрi 50%. Iншi фiнустанови вимагають сплати 60% авансу i кошти позичають пiд 30% рiчних строком на три та п'ять рокiв.

Є й фiнустанови, що пiд трохи бiльше нiж 27% дають позику на сiм рокiв, але при цьому аванс має становити не менше, нiж 25%. Акцiї ж дозволяють сплачувати тiльки комiсiю банку -- 2,5%, але при оформленнi кредиту на авто до одного року.

- А чи можна взяти кредит на авто в доларах?

- Їх сьогоднi пропонує лише один банк у країнi. Однак вiн хоче мати 50% авансу. Кредит видається лише на три i п'ять рокiв

за реальними ставками 20,8% (на iномарки) i 20,29% (на вiтчизнянi авто) рiчних.

- Чи є можливiсть придбати у кредит житло?

- На вторинному ринку нерухомостi є гривневi позики строком на п'ять рокiв пiд реальнi 27,68% рiчних зi сплатою 50% авансу.

Ще одна пропозицiя на ринку стосується пiльгових кредитiв, що надаються спiльно з Державною iпотечною установою на первинному ринку житла. Так, є банки, якi видають кредити в нацiональнiй валютi на термiн вiд п'яти до тридцяти рокiв. Вартiсть такої позики -- вiд 15,07% до 15,39% рiчних. Аванс -- 25%.

Однак такий кредит надається для купiвлi житла у конкретного забудовника. У цьому випадку банк пропонує придбати первинне житло за звичайною, а не пiльговою схемою, зi сплатою позики протягом 5 -- 30 рокiв. При цьому аванс становить 25% пiд реальнi ставки вiд 26,07% рiчних i бiльше (залежно вiд термiну).

- Чи можна сьогоднi взяти грошi на ремонт?

- Так. До речi, банкiвський продукт "Ремонт у кредит" навіть трохи подешевшав. Пропонують позику в рiзних валютах пiд

заставу нерухомостi на суму 75% вартостi застави. Кредит на суму до 250 тисяч доларiв США строком на 5 i 10 рокiв видається, якщо позичальник платить 25% авансу. Реальнi процентнi ставки -- вiд 28,9% рiчних у гривнях i вiд 19,9% рiчних у доларах та євро.

- То споживчi кредити найдорожчi?

- Так, ставки високi -- вiд 55,02% до 87,02%. Кредит ж у гривнях готiвкою пiд заставу нерухомостi жоден банк iз 50 лiдерiв не пропонує.

А загалом нецiльовi кредити у гривнях дають лише чотири банки. Максимально можна взяти грошi на три роки. Дехто дає позики лише на рiк або на два роки. Сума кредиту --

15 - 25 тисяч, залежно вiд умов конкретного банку (обмеження вiку позичальника, наявнiсть поручителя тощо). Охочi придбати товар у кредит також можуть звертатися не в банк, а безпосередньо у торговельнi центри , повідомляє Експрес.

Обговорити на форумі