друкувати


Forbes: Вести бізнес в Україні трохи краще, ніж у Гондурасі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-20 12:56:15
20 березня журнал Forbes опублікував черговий список найкращих країн для бізнесу в 2009 році. Україна в цьому рейтингу посіла "почесне" 97 місце, поділивши його з Нігерією і розташувавшись між Мозамбіком та Угандою, що зайняли відповідно 96 і 100 місце.

Forbes вже вчетверте публікує рейтинг держав, більш-менш привабливих для ведення бізнесу. Причому, як відзначає видання, положення в списку не залежить від обсягу ВВП або рівня безробіття. Головне - надати максимально повну інформацію інвесторам. Основними критеріями для журналу є демократичні вибори, права людини, свобода слова і законодавство, що захищає міноритарних акціонерів компаній.

Україна за всіма цими показниками програє не тільки розвиненим економікам, але навіть Буркіна-Фасо (78) і Монголії (69). Зате випереджає Росію (103) і Гондурас (104). Тим часом, практично всі колишні радянські республіки в цьому рейтингу також упевнено обійшли Україну, Грузія посідає 64 місце, Казахстан - 71, Азербайджан - 87, Киргизстан - 90, Вірменія - 94, Молдова - 95.

За версією Forbes, для бізнесу навіть такі країни, як Уругвай (66), Замбія (85), Гана (61) і Сенегал (67), більш привабливі, ніж Україна. Що стосується лідерів, то цього року перше місце зберегла Данія. Другими стали США, на два пункти поліпшивши торішній результат. На третій позиції – Канада.

Для складання рейтингу використовувалися дані фонду Heritage, Світового економічного форуму, Світового банку, Transparency International, Freedom House, Deloitte Tax, Торгівельної палати США й ЦРУ. І все ж таки, на думку експертів, таке ранжирування не зовсім відповідає бізнес-дійсності, оскільки журнал опитував не бізнесменів, а експертів. Проте, на їх думку, це не означає, що в Україні за рік покращився діловий клімат. А за словами деяких вітчизняних аналітиків, міжнародним експертам важко об'єктивно оцінювати нашу країну, оскільки вона є конкурентом для інших світових економік.

Але, як би там не було, всі експерти сходяться на думці, що ці рейтинги не відіграють великої ролі для інвесторів, які планують вести бізнес у тій або іншій країні. Як правило, для компаній важливий дохід, а не права людини. Якщо вони бачать можливість заробити, вони йдуть у регіон, ігноруючи будь-які рейтинги, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі