друкувати


Мережила гречанка долю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-19 06:00:40
Спадкоємиця древнього грецького роду Оронзакісів з острова Родос, приїхавши на Прикарпаття на два дні, залишилася тут на все життя і стала відомим модельєром.

Із Греції через Челябінськ на Прикарпаття. Сьогодні Ольга, у заміжжі НІКУЛЬШИН, мало згадує про сонячну батьківщину. Роботи у жінки від зорі до зорі. Але миловида усміхнена та життєрадісна пані не нарікає, бо саме заради шиття, гачкування та моделювання вона покинула престижну посаду юриста в одній із відомих всеукраїнських корпорацій. "Я відчувала, що ця творчість не дає мені спокійно працювати, зосередитися, тому й вирішила піти за велінням душі і серця", - каже граційно тримаючи в руках горнятко з кавою пані Оля.

Про те, що вона стане відомим модельєром та здобуде перемогу на престижному Kiev Fashion Week, Оля й не думала. Дівчина, у якій переплелася грецька та російська кров, народилася у Челябінську, куди були вивезені її родичі за діяльність дідуся, білогвардійського офіцера. Згодом родина переїхала в Україну, у донецьке місто Маріуполь, де ще нині мешкає багато греків. У юні роки Оля займалася бальними танцями і мріяла присвятити цьому своє життя. Але доля готувала для неї зустріч з прикарпатським парубком, із далекого Прикарпаття, про яке Оля взагалі не знала.

Із майбутнім чоловіком, уродженцем села Виноградова на Коломийщині, нині знана модельєра познайомилася у Києві. Вона приїхала туди виступати на конкурсі, а парубок був на спортивних зборах з греблі на байдарках. Веселий і балакучий, спортивний і підтягнутий він говорив з Олею дивною співучою мовою. Тоді дівчина вивчила дві фрази українською "Дякую" та "Добрий день". А далі все вирішила доля. Приїхавши на нового знайомого погостювати в гірському краї, Оля залишилася на Прикарпатті.

Її свекруха, колишня випускниця відомої в краї Коломийської гімназії взялася вчити невістку української "Я досі вдячна мамі, - каже, усміхаючись, пані НІКУЛЬШИН, - вона показала мені всю чарівність мови, не лінувалася писати зі мною диктанти, вчити нові слова, виправляти вимову". Навчання дало свої плоди. Сьогодні ніхто й ніколи не скаже, що пані Оля не прикарпатка. У подружжя народилася чудова донечка, яка змалку добре знала три мови: грецьку, російську та українську. Нині її знання стали у пригоді, вона - менеджер зовнішньоекономічних зв’язків.

Від весілля до подіуму. Робити щось своїми руками Оля любила з дитинства, а професійне зацікавлення розпочалося випадково. Жінка була запрошена на три весілля підряд, проте мала тільки одне вбрання а показуватися перед подругами в одній сукні аж ніяк не хотілося. Тому Оля вирішила додати якісь свіжі нотки і гачкувала комірці, пояси, накидки. Працювала кілька ночей підряд. Звісно, подруги очей не змогли відвести від вбрання. Потім хтось попросив зробити щось подібне, майстриня погодилося.

Минуло кілька літ і прикарпатська гречанка вже й дня не могла спокійно прожити, аби щось не пошити чи вигачкувати. Із 2005 року жінка створила клуб. Нині до порад Ольги прислуховуються більше сотня майстринь з Долини, Калуша, Городенки, Івано-Франківська. А сама жінка настільки вдосконалила своє вміння що вирішила представити своє вбрання на престижному конкурсі. В столиці прикарпатських майстрів та їхню тонку і дивну роботу вже знали. Проте коли побачили повітряні складні мережива Ольги НІКУЛЬШИН, вирішили дозволити майстрині самій обирати моделей.

Її елегантне вбрання, оздоблене плетивом, бісером та стразами було належно поціноване фахівцям. За колекції "Багато сонця не буває" і "Голуба хмарка" жінка отримала нагороду за кращу ручну роботу. У сукнях пані Ольги переважають рослинні, природні, як каже майстриня, мотиви, бо в геометричних візерунках багато гострих кутів, а квіти, листочки, пташки, точно передають гармонію, вінцем якої є жінка.

Благодійністю дякую Богу. Сьогодні у доробку власниці дизайн-студії пані Нікульшин десять колекцій. Її гафтовані сукні, купальники, пальто, костюми та аксесуари носять модниці Болгарії, Чехії та Угорщини. Особливо любить пані Оля створювати бальні плаття. З-під її вправних рук виходять звабливі корсажі, мережані топи, романтичні плаття оздоблені бісером, стразами, мереживом. І так приємно спостерігати як зі звичайної жінки чи дівчини народжується королева.

Творчість та буденні клопоти пані Оля поєднує із благодійністю. Завжди зайнята жінка знаходить час, аби навчати рукоділлю дітей-сиріт, одиноких покинутих матерів та монахинь із "Містечка милосердя святого Миколая", що приміському селі Крихівці. Таким чином сироти будуть мати ремесло, що допоможе їм знайти своє місце у житті. Серед них трапляються дуже талановиті і творчі люди, - розповідає Коломия ВЕБ-Порталу майстриня. - Ці заняття - моя своєрідна подяка Господу за те, що дав мені талант, розум, чудових друзів, талановитих співробітників, люблячу родину".

Віднедавна жінка відкрила стіл замовлень у обласному будинку "Просвіта" і тепер щодня прикарпатські модниці матимуть можливість замовляти ексклюзивне вбрання безпосередньо у майстрині.





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі