друкувати


Сім правил застілля щоб уникнути похмілля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-19 04:57:38
Похмільний синдром - це не тільки життєва, але і медична проблема. І хоча в медінституті її не вивчають, досвідчені лікарі знають деякі прийоми, які допоможуть цього уникнути синдрому.

Насправді боротьба з похмілля повинна починатися не з ранку, а з вечора, а то й за кілька днів до передбачуваного застілля. Іншими словами, як будь-яку хворобу, похмілля краще попередити, ніж лікувати. Способів, які позбавлять від похмілля на сто відсотків поки, на жаль, не придумано. Єдиною гарантією ясного ранку може служити тільки відсутність випивки напередодні увечері. Але у нас в країні так люблять свята, що про подібну рекомендацію можна просто забути.

Тому давайте розглянемо деякі прийоми, що дозволяють звести похмільний синдром до мінімуму. Зауважимо лише, що орієнтовані ці прийоми на не надто часто випиваючих громадян. Хронічним алкоголікам і людям з уже розвиненою алкогольної залежністю вони навряд чи згодяться і допоможуть.

Будь ситим і виспатися. Мається на увазі не лише добра закуска до вже проставленої випивки, а й та їжа, яку ви заздалегідь з'їли, знаючи про майбутню п’янку. Голодним за стіл краще взагалі не сідати. Напередодні випивки непогано завантажити в себе вітаміни групи В, які допомагають організму боротися з алкоголем (особливо В1 (тіамін)). Випити не менше граму вітаміну С у вигляді аскорбінової кислоти, і за дві-три години до застілля з'їсти 3-4 таблетки гепатопротектора (Карсіл, Ессенціале і т.п.), щоб допомогти своїй печінці.

Не змішувати! Це правило знають всі, але виконують одиниці, а дарма. Причому змішувати напої не варто не тільки всередині, але і в склянці. Розмови про те, що складні коктейлі - це смачно і безпечно, з прийнятою в Україні кількістю споживання спиртного, стають неактуальними. Є фахівці, які стверджують, що не можна змішувати тільки напої різного походження. Наприклад, виноградні (коньяк, вино) із зерновими (горілка, віскі, пиво). Але досвід показує, що, якщо справа дійшла до таких сумішей, значить, процес вже став некерованим, а превентивна боротьба з похмілля - нісенітницею.

Потрібна прозорість! І не тільки у відносинах, але й у виборі напоїв. Чим прозоріше спиртне, тим менше у ньому речовин, так мучать нас зранку. Серед вірних супутників похмілля сивушних масел (неетилові спирти), деякі альдегіди, ефірні олії, барвники.

Саме вони іноді і додають напоям приємний смак і колір, заодно забарвлюючи похмільний синдром у важкі тони. Самий "безпохмільний" напій, ви будете сміятися, - горілка. Але тільки гарної якості і не відрами. Після неї йдуть: джин, віскі, коньяк, бурбон, ром, портвейн, шампанське, червоні вина. Звичайно, потрібно зробити поправки на міцність, порівнюючи не просто обсяг випитого, а обсяг чистого алкоголю.

Спеціальна їжа. Борошняні продукти, крупи і картопля алкоголь поглинають, але в невеликих кількостях. Все жирне гальмує всмоктування спирту в кров, але, якщо алкоголю багато, захисний ефект їжі швидко зводиться до нуля. Закусуючи, не налягайте на солодкі овочі та фрукти (особливо екзотичні), і на газовані напої. Інакше ваша печінка не встигне знешкодити надлишок спиртного, розщеплюючи його на вуглекислоти і воду, а зупиняється на стадії отримання ацетальдегіду - головного винуватця похмілля.

Швидкість. Як то кажуть, не квапся випити, а краще випий неквапливо. Іншими словами, треба забути, що "між першою і другою проміжок невеликий", оскільки повний ефект від випитої дози організм відчує сповна лише хвилин через двадцять. Якщо цю паузу не витримати, то наступна доза наложиться на першу і т.д.. В результаті, наслідки від цієї суми можуть виявитися непередбачуваними як для вас, так і для оточуючих.

Секретний прийом. Він простий: щоб випити неміряно і залишитися тверезим, потрібно після кожної випитої чарки бігати в туалет і там "два пальці в рот" ... Але вдаватися до такого способу не просто не корисно. Людям із захворюваннями шлунка та кишечнику просто протипоказано.

Відхід до сну. Свято закінчилося і вам пора спати. Перед тим, як відключитися, відкрийте кватирку, з'їжте банан і випийте велику склянку негазованої води. Пляшку з водою поставте біля ліжка в межах досяжності.

Алкоголь сильно обезводнює організм, тому води, соків пийте скільки хочете. На ніч можна випити склянку з грамовою дозою аскорбінки і з'їсти ще пару таблеток гепатопротектора. Прокинувшись вночі і відчувши, що від похмілля не втекти, все ж спробуйте, випивши таблетку шипучого аспірину, або будь-якого анальгетику, типу анальгін, ібупрофен, цитрамон, повідомляє ALLbiz .

>Обговорити на форумі