друкувати


Молоко – не вода!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-19 04:40:04
Мешканці сімнадцяти сіл Костопільського району Рівненщини від сьогодні страйкують перед молокопереробниками. Вони відмовляються здавати молоко заготівельникам, котрі пропонують за літр продукту одну гривню.

Лише з одного Золотолина Костопільського району на молокозавод щодня іде дві з половиною тонни молока. У кожному дворі – по кілька корів. Селяни кажуть – упродовж довгого часу корови були чи не єдиними їхніми годувальницями у прямому й переносному сенсі - бо ж після розпаювання землі ще не мають достатніх ресурсів, щоб обробляти усі свої наділи.

Однак щороку кількість корів зменшується - утримувати їх стає невигідною справою – бідкається мати-героїня Надія БОГДАН: "У мене 15-ро дітей, 26 онуків, троє правнуків. Маю 41 рік стажу. Тримаю одну корову – мушу, треба ж за щось хоч цукерку їм купити. Руки покрутило… Але за ту гривню хіба варто тягнути ту корову? Прошу владу, щоб звернули на нас, селян, увагу".

Купують – за гривню, продають – за чотири п’ятдесят…

У Тамари СТАСЮК – лише троє дітей, проте двоє з них навчаються у вишах. Тому сім’я тримає чотири корови: "Ми ще не заробили пенсії і не маємо, де працювати. Але в нас так само вчаться діти, і ось у цьому році ми вже не могли заплатити за півріччя за навчання".

Дивуються селяни також вчетверо вищій від закупівельної ціні і якості молока в міських магазинах – каже голова Золотолинської сільради Галина СТАСЮК. Якби дешевшими були молокопродукти в міських магазинах – може, було б не так образливо.

Вчитель Золотолинської школи Володимир ТИМОЩУК підрахував: з кожного молоковоза переробники мають чотири тисячі "навару": "За місяць 120 тисяч. Вистачить і на амортизацію, і на інші витрати".

Влада підтримує селян… морально

85 відсотків молока постачають на молокопереробні підприємства Рівненщини селяни-одноосібники. Тож вирішили – якщо всі разом не віддадуть молоко – переробними будуть змушені підвищити закупівельну ціну. Влада їх у цих намірах підтримує… морально – каже начальник Костопільського районного управління агропромислового комплексу Микола ЖЕЛЄЗНИЙ: "Гривня десять за літр молока – надто дешево, адже для того, щоб його отримати – підраховано – нині треба затратити дві гривні десять копійок. Якби ж то можна було видати якийсь наказ – та ні, це ж приватна власність".

Тим часом депутати обласної ради щороку затверджують погоджувальні ціни як на хліб, так і на молоко. Селяни ж вважають – причина - не ринок, а змова переробників, які не уклали з людьми угод, тож у випадку чого позиватися, немає за що.

Керівники підприємств "Агропереробка" та "Бінол", котрі купують молоко в костопільських селян, повідомили – закупівельні ціни переглянуть, однак на скільки – не сказали. На зустріч із постачальниками ніхто з промисловців не прибув, а сільським головам дали відповідь про відсутність дотацій на молокопродукти з боку держави. Тим часом у Радивилівському районі Рівненщини у всіх сільрадах відбулися збори селян та виробників молока, де визначили ціну – залежно від кількості і якості продукту.

Молока, втричі дешевшого від газованої води, на Рівненщині не буде – навіть для переробників – заявили селяни. За приклад вони мають сусідів з Волині, котрі ще минулої весни відмовилися здавати молоко, і в результаті отримали підвищення закупівельної ціни. Нині ж боротьбу за виживання й гідність доводиться розпочинати знову, повідомляє Радіо Свобода.

>Обговорити на форумі