друкувати


Зорієнтуватися ким бути допоможе термінал

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-18 06:20:03
Чимало випускників і старшокласників уже розпочинають думати про майбутні професії. Для сучасного покоління зробити такий важливий вибір - справа нелегка. Особливо у час соціально-економічних негараздів, коли без роботи залишилося мільйони людей. Куди йти вчитися, на що спрямувати свій розум та бажання, аби через кілька років не поповнити лави безробітних.

Відповіді на ці складні запитання допоможе отримати розробка спеціалістів Державного центру зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України, які впроваджують у навчальних закладах та центрах зайнятості України інноваційний проект — "Профорієнтаційний термінал".

Метою створення новинки є забезпечення молоді інформацією про працевлаштування. Встановлюють їх переважно у школах. Профорієнтаційні термінали приваблюють яскравим дизайном та анімаційними героями. Так що дітям хочеться зупинитися. На головній сторінці учні знаходять різних представників робітничих професій. А ще можна обрати електронного помічника: хлопчика або дівчинку, які й будуть допомагати користувачеві більше дізнатися про той чи інший фах.

Головне меню складається з шести тематичних блоків: "Абетка професій", "Служба зайнятості для тебе", "Де здобути професію", "Де працювати", "Пізнай себе", "Це цікаво". Найпопулярнішим серед них є "Абетка професій", де діти можуть прочитати про те, кого найбільше потрібно на ринку праці, а також дізнатися про нові для українського суспільства професії. Є сторінки присвячені тим, хто досягнув вершин у певному занятті.

Важливим для дітей та батьків майбутніх вступників є частина довідкового терміналу "Де здобути професію". Тут вміщено довідник навчальних закладів та поради як обрати фах та написано умови вступу до професійно-технічних та вищих навчальних закладів України.

Особливо корисною та актуальною є інформація про роботу за кордоном, де дітей застерігають про ризики працевлаштування в іншій країні, про торгівлю людьми та нелегальне використання дитячої праці. Вчителі, які працюють у школах, де є термінали, з радістю відзначають, що у них стало менше порушень дисципліни. Адже на перервах діти біжать до термінала. І читають, міркують, аналізують, забуваючи про пустощі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі