друкувати


Ніжок БУША в Україні небуде?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-18 04:07:52
Вчора було оголошено про початок антидемпінгового розслідування щодо імпорту американської та бразильської курятини. Його ініціювали найбільші українські компанії-виробники, які зазнають збитків від більш дешевої імпортної продукції. У разі введення антидемпінгових мит вони зможуть підвищити ціни на 2-3 гривні за кілограм, відзначають експерти.

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) 5 березня розпочала антидемпінгове розслідування щодо імпорту зі США і Бразилії в Україну "половин і чвертей курей, а також курячих ніжок та їх частин", говориться у вчорашньому повідомленні МКМТ в газеті "Урядовий кур'єр". "У 2007 році в порівнянні з 2005 роком обсяг імпорту цієї продукції з США виріс на 75,16%, з Бразилії - на 637,35%", - йдеться в повідомленні. Це призвело до скорочення рентабельності компаній, ініціювати розслідування, - "Миронівського хлібопродукту", "Рубі Роз Агрікол" і птахокомбінату "Дніпровський".

У 2007 році в порівнянні з 2005 роком рентабельність виробництва цих компаній скоротилася на 95,29%, прибутковість - на 97,69%, при цьому обсяг надлишків на складах збільшився на 44,2%. В жалобе МКМТ компанії зазначили, що ціна імпортної продукції (в середньому 0,46 долара за кілограм.) Була нижчою, ніж ціна аналогічної продукції вітчизняних виробників, що перешкоджає підвищенню ціни у відповідності з темпами зростання собівартості. У Мінекономіки від коментарів відмовилися, відзначивши лише, що подібне розслідування проводиться вперше.

За словами голови галузевої асоціації "Союз птахівників України" Олександра БАКУМЕНКА, вітчизняні виробники ініціювали проведення розслідування зараз, так як імпорт м'яса курки з Бразилії та США в Україну різко виріс: "З 250 тисяч тонн м'яса курки, завезеного в Україну в 2008 році, близько 160 тисяч тонн - з Бразилії та США". Імпорт різко зріс через зниження митних мит після вступу України до СОТ. "Раніше мито на ввезення цієї продукції складала 0,4 євро за кілограм, а після вступу до СОТ - 10% митної вартості (з 6 березня збільшена до 23% .), яку імпортери до того ж занижували", - говорить пан БАКУМЕНКО. За його даними, імпортна курятина в Україні продається на 15-20% дешевше вітчизняної - близько 8 гривень за кілограм.

"Головний канал збуту імпортної курятини - це м'ясопереробні підприємства, що використовують її при виготовленні ковбаси", - каже народний депутат фракції БЮТ Євген СІГАЛ (за даними учасників ринку, контролює компанію "Агромарс"). На його думку, таким чином продається близько 80% імпортного м'яса курки. Імпортери отримують низьку ціну на свою продукцію, купуючи в США та Бразилії м'ясо курки глибокої заморозки, у якого закінчився термін зберігання, говорить пан СІГАЛ: "Деякі м'ясопереробників ввозять її через свої афілійовані компанії. Це дуже рентабельний бізнес, адже навіть при ціні 1 кілограма імпортного курячого м'яса 8 гривень, 1 кілограм ковбаси в роздробі коштує не дешевше 20 гривень ".

"Собівартість виробництва м'яса курки в Бразилії, США та Україні однакова, але імпортери продавали його на 2-3 гривні дешевше, ніж вітчизняні виробники, які завжди прагнули підвищити ціни і збільшити свій прибуток", - говорить представник компанії, яка до 2007 року була одним з найбільших імпортерів м'яса курки в Україну. За його словами, у випадку встановлення мита, що скоротить або повністю припинить імпорт курятини, вітчизняні виробники зможуть підвищити ціну за кілограм на 2-3 гривні і більше. Начальник аналітичного відділу консалтингового агентства "AAA" Марія КОЛЕСНИК нагадує, що коли в минулому році уряд ініціювало ввезення м'яса через Держкомрезерв, його продаж на внутрішньому ринку призвела до зниження цін на продукцію вітчизняних виробників у середньому на 2 гривні за кілограм, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі