друкувати


Безпека життя дітей – спільна турбота рятувальників та освітян

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-18 11:48:34
Як свідчить статистика, в минулому році в Україні на кожній сорок шостій пожежі, де мала місце загибель, жертвою вогню була дитина. Саме тому питанню гарантування безпеки життя людини надається загальнодержавного значення.

В цьому напрямку діяльності Головне управління МНС в області тісно співпрацює із освітянами, адже знання, отримані в дитинстві щодо правил поведінки в надзвичайних ситуаціях, знадобляться і в дорослому житті. «Безпека життя дитини» - саме такою була тема спільної семінар-наради працівників МНС та освітян, що відбулася днями на базі Тлумацької загальноосвітньої школи. В роботі семінар-наради взяли участь працівники Головного управління МНС, Тлумацького районного відділу освіти та вчителі-викладачі шкільного курсу «Основ безпеки життєдіяльності» шкіл Тлумацького району. Основним питанням як теоретичної, так і практичної частин програми семінару було організація проведення відповідної роботи з учнівською молоддю щодо навчання дітей правилам безпечної поведінки.

Щоправда певний багаж знань у школярів уже є. В цьому сприяють уроки «Основ здоров’я» та «Основ безпеки життєдіяльності». На одному із таких тематичних уроків побували і учасники семінар-наради. Учні 4-го класу вивчали надзвичайні ситуації різного характеру та правила безпечної поведінки під час них. В ході уроку вчитель намагалася донести до дітей багато корисної інформації: роз’яснила їм правила поведінки у випадку пожежі, затоплення, а також звернула увагу школярів на засоби індивідуального захисту органів дихання та способи їх використання.

Діти в свою чергу активно працювали на уроці з наочним матеріалом, правильно відповідали на запитання педагога. Крім цього, на уроці було відпрацьовано елементи евакуації у випадку отримання повідомлення про хімічну небезпеку. В ході проведення теоретичної частини семінар-наради йшлося про ефективність форм та методів викладання в школах предметів «Основи здоров’я» та «Основи безпеки життєдіяльності». Зверталася увага вчителів на проведення в школах тематичних виховних заходів, які певною мірою впливають на свідоме ставлення дітей до дотриманняними правил безпеки життєдіяльності.

Учасники семінар-наради також мали змогу дізнатися багато цікавого про оперативно-службову діяльність пожежно-рятувальної служби Івано-Франківщини. Під час виступу помічник начальника Головного управління МНС області Галина ОМЕЛЬЧУК проінформувала присутніх про стан пожежної та техногенної безпеки в Україні, та області зокрема, продемонструвала та запропонувала педагогам для використання в роботі документальний відеофільм «Пожежа в житловій кімнаті», який є переконливим свідченням нищівної дії вогню. В ході роботи семінар-наради йшлося і про організацію діяльності в школах дружин юних рятувальників-пожежних, яка є дієвою формою пропаганди серед школярів знань правил безпеки життєдіяльності. Чималий досвід роботи в даному напрямку є в Тлумацькій школі. Перед учасниками семінару виступила шкільна команда юних рятувальників-пожежних «Магія», яка минулого року була призером обласного фестивалю Дружин юних рятувальників-пожежних. На думку учасників семінар-наради даний захід пройшов цікаво і змістовно. Кожен із присутніх почерпнув для себе багато потрібної інформації для використання в роботі, повідомляє МНС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі