друкувати


В Україні закриваються автосалони

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-17 04:31:06
В Україні скорочується кількість автосалонів. Якщо до падіння автопродаж у минулому році в Україні налічувалося понад 1,2 тисячі автоцентрів та місць продажу авто, то станом на початок березня їх набереться не більше тисячі.

На думку генерального директора Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД) Олега НАЗАРЕНКО, така тенденція буде тривати й далі, до тих пір, поки буде падати і сам автомобільний ринок.

Як стверджує НАЗАРЕНКО, перш за все, закриваються автоцентри, через які працюють "сірі" дилери. "Такі автотрейдери відрізняються від офіційних в першу чергу тим, що не надають сервісного обслуговування. Раніше з цієї ситуації "сірі" дилери виходили, надаючи страховку. При поломці власник авто їхав в офіційний автосалон, робив платний ремонт, а потім страхова компанія відшкодовувала йому гроші . У нинішній же ситуації у покупців довіри до страхових компаній усе менше ", - розповідає НАЗАРЕНКО.

До того ж відсутність сервісного обслуговування позбавляє будь-якого прибутку самі салони. Так, якщо в кризовий період заробіток салонів на послуги СТО міг досягати 50% від загального доходу підприємства, то сьогодні сервісне обслуговування в деяких випадках може становити до 100%. Так, деяким дрібним дилерам в лютому не вдалося продати жодної машини. Тому єдине, на чому вони змогли заробити, - це додатковий сервіс. Тим же салонам, які не пропонували клієнтам додаткових сервісів, довелося або шукати додаткові кошти для підтримки бізнесу, або закриватися.

За словами керівника ВААІД, найбільшу кількість автосалонів закривається в депресивних районах. "Очевидно, що купівельна спроможність падає найбільше там, де найбільш часто звільняють людей. Отже, і обсяги продажів авто динамічніше за все падали в промислових регіонах. Як результат, і автоцентрів найбільше закривається на сході України", - пояснює НАЗАРЕНКО.

Експерти стверджують, що кількість автоцентрів в Україні буде скорочуватися і далі. "У першу чергу тенденція скорочення кількості автоцентрів торкнеться орендованих автосалонів, оскільки утримувати персонал і платити оренду в умовах, що склалися, їм дуже складно", - зазначає Олександр САМАРДАК, прес-секретар міжнародного автомобільного холдингу "Атлант-М", офіційного дилера Nissan, Skoda і Volkswagen .

Ті ж проекти з розвитку дилерських мереж, які планувались ще в минулому році, сьогодні відкладаються на невизначений термін. "Думаю, зараз говорити про розвиток дилерської мережі немає ніякого сенсу. Усі наші проекти призупинені. Сьогодні головна задача - це стабілізація роботи вже існуючих центрів", - говорить Роман БУЙНО, генеральний директор компанії "Порше Україна", офіційного імпортера Volkswagen та Audi в Україні .

В компанії "Віді Груп", офіційного дилера автомобілів Ford, Toyota і Honda, також відклали реалізацію деяких проектів. "Минулого року ми почали реалізацію проекту автомістечка на Бориспільській трасі -" Віді Автосіті Бориспіль ". На даний момент ми придбали земельну ділянку, підвели комунікації і почали будувати фундамент. Але в силу об'єктивних причин поки що реалізацію цього проекту призупинено. Зараз ми добудовуємо тільки ті проекти, ступінь реалізації яких становить не менше 75% ", - розповідає директор компанії "Віді Авто Менеджмент Груп" Артем ТКАЧЕНКО.

Побудувати автомістечко на Бориспільській трасі планував і "Атлант-М". Однак поки що компанія теж відклала його реалізацію. "Проект з будівництва автоміста в районі Бориспільської траси призупинено на стадії проектування. Але на даний момент у холдингу "Атлант-М" немає проектів, що знаходяться на стадії будівництва", - відзначає САМАРДАК.

Довелося коригувати свої плани та компанії "Торговий дім "НІКО". "У зв'язку з обмеженим доступом до фінансових ресурсів нам довелося призупинити будівництво чотирьох дилерських центрів. Але ми сподіваємося, що до кінця 2009 року деякі об'єкти ми введемо в експлуатацію ", - говорить Ярослав ВОВК, директор департаменту маркетингу та реклами компанії" Торговий дім "НІКО", офіційного імпортера Mitsubishi Motors в Україні.

Компанії, які почали реалізацію великих проектів, у першу чергу зіткнулися з проблемами ліквідності. Адже багато мережі останнім часом розвивалися за рахунок кредитних коштів. Так, за даними експертів, в Україні кожен другий автоцентр побудований за рахунок позикових коштів, які тепер треба повертати. У сформованих умовах компанії намагаються вижити за рахунок продажу запчастин і надання сервісних послуг, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі