друкувати


Клубу "Веселка" не страшна жодна криза

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-17 03:21:27
Уже понад три місяці в Івано-Франківську діє невеличкий клуб для дошкільнят "Веселка", якому не страшна жодна криза.

Для власниці і директора клубу, медика за фахом, Лідії ОРЕЛ саме непроста економічна ситуація, що склалася в Україні, та її майже трьохрічна дитина стали натхненниками ідеї створення альтернативи місцевим дитсадкам. "Коли я вирішила віддати своє малятко у дошкільний заклад, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу пані Ліда, показуючи затишні кімнати клубу, - то я стикнулася із проблемою, що у дитсадках майже немає місця для дітей. Потрібно ледь не з народження записуватися у чергу. Зрештою, нічого дивного. Багато років дитсадки закривали, а потім жінки почали більше народжувати, а відповідних закладів залишилася та сама кількість"

Зрештою садочок був знайдений, але молода мама знову була незадоволена. Її дитині не приділяли належної уваги, і не тому що там погані вихователі, а тому, що в цілому сучасна українська система дошкільної освіти потребує докорінних змін. Пані ОРЕЛ вирішила сама знайти вихід із ситуації, створивши клуб, куди на кілька годин можуть прийти дошкільнята. "У нас наразі маленька група, - каже засновниця новації, - не більше десяти дітей. Батькам це подобається, адже у невеличкому колективі вихователь з кілька десятків раз підійде до кожного хлопчика чи дівчинки. І навіть сором’язливе і невпевнене в собі маля не почуватиме себе зайвим у колективі".

Проте швидко групи "Веселки" будуть розширюватися, адже чимало батьків приходять поцікавитися, що це за дитячий клуб, приводять малят на перші пробні безкоштовні заняття і з настанням потепління вихованців тут значно побільшає. Зараз у похмуру і сиру погоду чимало батьків воліють, аби дитина поменше ходила по вулиці, щоб не захворіти.

За словами вихователя клубу Людмили ГАЛЕЙКО, усі методики, за якими тут працюють орієнтовані на ранній розвиток дитини. Адже науково давно доведено, що малята із двох років здатні вивчати грамоту та елементи математики. І чим раніше почати в ігровій формі навчати дітей, тим легше і простіше їм буде в школі, швидко проявляться логічне мислення, пам'ять, увага, творчі здібності, дітки швидше орієнтуватимуться в житті. Але зробити з дітей вундеркіндів у "Веселці" не прагнуть. Краще їх вчити і виховувати так, аби в майбутньому вони змогли дати собі раду в непростому світі.

Щодня малята перебувають у клубі по три години. За цей короткий здавалося б час встигають багато. Для найменших відвідувачів "Веселки" є чимало іграшок із різними наповнювачами, що допомагають розвинути дрібну моторику, масують пальці рук. Кольорові камінці допомагають діткам вивчати барви, розміри і форму. Зі старшими займаються підготовкою до школи. Це й навчання грамоти, математики, англійської мови. Велику увагу приділяють розвитку фізичних можливостей. У "Веселці" є чудовий спортивний куточок, від якого малятка майже не відходять. Ще однією новацією пані ОРЕЛ є дихальна гімнастика та йога для малят.

Під час сюжетно-рольових ігор та інсценізацій відомих казок діти вчать елементи етикету й поведінки за столом, на вулиці, вчаться спілкуватися з іншими дітками та отримують багато інформації про світ. А на смачних перервах так добре похрумтіти печивом та поговорити з доброю вихователькою про щось особливо цікаве для Петрика чи Даринки, Оксанки чи Сашка і таке різнокольорова й приємне як кожен новий день у дитячому клубі.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі