друкувати


Закон і діти - виховати й захистити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-17 12:43:13
Нещодавно в актовому залі Коломийського економіко-правового коледжу відбулася зустріч освітян району із представниками служб, на які покладено обов’язок правовиховної роботи.

Перед присутніми виступили: помічник прокурора району Олег ПОПИК, спеціаліст районного управління юстиції Оксана ГУТА, начальник служби у справах дітей Коломийської райдержадміністрації Марія ОБУШАК, начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх Ігор КОПИЛЬЦІВ. Слово мав головний спеціаліст райвідділу освіти Микола КІСИЛЕЙЧУК. Тема обговорення: як запобігти дитячій злочинності та правопорушенням, як захистити дитину від знущань і насильства.

На думку помічника прокурора району Олега ПОПИКА, якщо б вдалося викорінити такі негативні явища як куріння і вживання спиртного серед дітей та підлітків, то не було б потреби й говорити про профілактику правопорушень. Але рятувати від такої залежності сьогодні треба аж ніяк не залякуванням та погрозами, слід з’ясувати, що підштовхнуло до цього дитину.

Зокрема, негативні наслідки породжує заробітчанство батьків, поганий психологічний клімат у родині. Такі діти навіть тікають з дому. "Якщо виникає якась проблема, про яку дитина не може розповісти батькам, учителям, або потерпає від насильства в сім’ї, нехай звернеться до нас", — закликала начальник районної служби у справах дітей Марія ОБУШАК.

У минулому році цією службою зініційовано 20 справ у міськрайонний суд на позбавлення батьківських прав, 32 дітей отримали статус позбавлення батьківського піклування.

— Але це крайній захід, — зауважила доповідачка. — Адже для дітей, якими б не були їхні батьки, вони — найкращі. Тому наше завдання виявити негативну ситуацію ще на початках і не дати сім’ї зруйнуватись і захистити дитину, допомогти їй не схибити у житті.

Начальник кримінальної міліції у справах неповнолітніх Ігор КОПИЛЬЦІВ у своєму виступі оперував конкретними прикладами: в одному із сіл району мати пиячить разом із неповнолітнім сином, в іншому — 16-літній хлопець, маючи за "приклад" кримінальне минуле своїх батьків, сам учинив злочин; в одній із шкіл району старшокласник влаштував "дідівщину".

За результатами рейдів торік правоохоронці виявили десять фактів, коли неповнолітнім продавали спиртне у крамницях, цьогоріч уже є два таких факти. Торік працівниками служби розшукано п’ятеро дітей, які втекли з дому, їх повернуто в сім’ї. Загалом в обласний дитячий притулок доправлено 12 дітей, які займалися бродяжництвом. Також Ігор КОПИЛЬЦІВ подякував адміністраціям тих шкіл, де налагоджено добру співпрацю з їхньою службою. Це, зокрема, Турківська, Коршівська, Товмачицька, Воскресинцівська, Печеніжинська, Отинійська школи.

Виступаючі відповіли на численні запитання присутніх у залі, що ще раз підкреслило актуальність піднятої теми.

Автор: Квітослава СОНЯХ
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі