друкувати


Чому дитина повинна лягати спати раніше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-14 12:35:41
Японські медики стверджують, що якщо дозволяти дитині лягати спати після опівночі, в старшому віці йому загрожують важкі безсоння та інші розлади. Діти та підлітки так і старються засидітись допізна: щоб награвся в комп'ютер або подивитися улюблений серіал, явно не вистачає дня.

Однак учені попереджають: регулярний недосип в дитинстві може на все життя (!) позбавити людину нормального сну.

Незважаючи на те, що лікарі до сих пір точно не знають, навіщо ми спимо, користь сну є незаперечною. Його брак викликає розлади уваги, знижує працездатність, псує настрій і навіть підвищує апетит. Чим менше ви спите, тим більше утворюється у вашому організмі гормону греліна, який у свою чергу провокує почуття голоду. Так що недосип може викликати переїдання, а там вже всі пов'язані з ним наслідки.

А нещодавно лікарі виявили ще один побічний ефект нестачі сну. Японські медики стверджують, що якщо дозволяти дитині лягати спати пізніше 10-11 години, у старшому віці йому загрожують важкі безсоння та інші розлади. Справа в тому, що у дітей так звані біологічні годинники ще не визначилися, і ті навички, які розвиваються у них в 9-12 років, залишаться такими на все життя. Більш того: біоритми у дітей настільки ніжні, що достатньо поопівничати всього кілька разів на тиждень, щоб значно їх зіпсувати. Загалом, варто дитині звикнути сидіти біля екрану чи монітора допізна - ставши дорослим, вона не зможе нормально заснути, якщо ляже раніше. Звернути цей процес дуже важко.

До такого висновку прийшли вчені з Токійського медичного університету під керівництвом доктора Джунь КАХАЯМИ. Вони зібрали докладну статистику того, як змінюються добові ритми дітей з різними моделями поведінки. Регулюються ці ритми особливою ділянкою мозку - супрахіазматичним ядром, яке, кажуть лікарі, реагує на кількість світла, що сприймається людським оком. Коли вночі дитина піддається впливу штучного світла - від телевізора чи комп'ютера - мозок не може визначитися, закінчився день чи ні, і не подає сигналів до сну. У наслідку мозок перенастроюється на більш пізній час засинання.

Вчені також звертають увагу на те, що за останні 5 років кількість дітей молодших 11 років, які страждають різними розладами сну, зросла на 26%, повідомляє The Times. Їх британські колеги поділяють цю стурбованість: директор Центру досліджень сну в Лофборо (Великобританія) професор Джим ХОРН вважає, що діти, які постійно користуються комп'ютерами та мобільними телефонами, перезбуджуться за день і вночі не можуть нормально спати , повідомляє Mobus .

Обговорити на форумі