друкувати


Добрий, добрий ПУТІН

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 01:51:20
Заява російського прем’єра Володимира ПУТІНА про те, що Росія не буде вимагати з України грошей за газ, який Київ не забрав у "Газпрому", вже викликала значний резонанс. Керівник російського уряду знову несподівано повернувся до вже знайомої риторики братніх країн, особливих взаємин – і це при тому, що кілька років поспіль нам пояснювали, що взаємини Росії і України мають бути стосунками звичайних сусідніх держав, без якихось виключень і сентиментів. Чого ж сам суворий Путін пожалів українців? Що сталося?

А нічого. Зосереджені на власних проблемах українські коментатори звично не помітили де і чому російський лідер виголошував свої сентименти. Володимир ПУТІН зустрічався із шахтарями в Новокузнецьку – це місто свого часу було одним із головних центрів шахтарських страйків, що призвели до відставки ще союзного уряду Миколи РИЖКОВА.

ПУТІН зараз чимало подорожує – і, незважаючи на всю кінематографічність цих подорожей, змушений шукати відповіді на просте питання – "Где процветание, Владимир Владимирович?".

Винна Україна

Саме цим поцікавилась у прем’єра безробітні в підмосковному Подольську. В Новокузнецьку, як можна було зрозуміти навіть з контексту путінських слів, шахтарі цікавилися, чому коли галузь в кризі – а вона в кризі – уряд звертає увагу виключно на своїх улюблених газовиків і нафтовиків. Чому допомагають лише тим, хто вважається владним гаманцем?

І ПУТІН почав пояснювати, що "Газпром" також має проблеми. Ось, скажімо, Україна не забирає стільки газу, скільки обіцяла. Але ж ми не можемо "добивати" братів, ми ж люди добрі. От ми й не вимагаємо штрафу. Проте допомагаємо "Газпрому". Вам все зрозуміло, дорогі шахтарі, хто винний у ваших проблемах? Якби українці виконували свої обіцянки, "Газпром" був би у шоколаді і можна було б більше грошей знайти для вугільної галузі. А так...

Так що не варто перейматися. Володимир ПУТІН не змінив своїх поглядів. Він просто виходив з непростої ситуації. І вийшов. За український рахунок, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі