друкувати


Хто врятує карпатських овечок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 11:50:50
У непрості часи кризи в Західній Україні області продовжується спад поголів’я овець. Хоча. традиційно гірські території Івано-Франківщини, Закарпаття та Буковини вважалися чи не найкращими для випасання тварин на соковитих травах карпатських полонин. Нині більшість гірських пасовищ, які ще 30 років тому біліли від кількатисячних отар,—майже порожні.

Чи не найкраще розвивалося вівчарство у Верховинському районі. Тепер у цій галузі—ледь не руїна. Фахівці кажуть, що причин занепаду вівчарства є кілька. По-перше суттєво змінився соціально-економічний уклад життя гуцулів. Так, ще у 70-і роки минулого століття вівця і годувала, і одягала горян, була одним з основних засобів розрахунку. Тепер же гуцулам вівці стали не потрібні. Адже навіщо тримати вівці та іншу худобу, важко працювати, коли можна просто поїхати на заробітки, і отримати набагато більше. Хоча у часи кризи, горяни, ймовірно й повернуться до дідівського способу утримування родини за допомогою довгоруких годувальників.

З іншого боку на ринку м’яса незбалансовані ціни. Якщо свинина і яловичина постійно дорожчають, то баранини не зовсім. Не краща ситуація і з вовною. Хоча у нашому регіоні її дуже бракує. Майстри народних промислів, які виготовляють ліжники, жилети, шкарпетки, светри, ковдри, наповнені овечою шерстю, купляють її закордоном.

Окрім того, суттєва біда й з тим, що овець просто нема кому пасти. Старші чабани вже не мають доброго здоров’я, а молодь... Ніхто не хоче за мізерну плату працювати у дуже важких умовах: бути на кілька місяців відірваним від дому, рідних, цивілізації, терпіти холод, не мати ані нормальної їжі, ані спочинку.

Цікавим зараз є проект по створенню міні-ферм, згідно якого худоба на полонинах може перебувати круглорічно. Це би трохи може розвантажити людей, які би себе й добрими господарями відчували, і не були взимку рабами біля корів та овець. Наразі варто провести дослідження та вибирати полонини, до яких можна і взимку добратися. Тоді слід заготовлювати корми на зиму, що, до речі, в горах зробити значно легше, бо не треба транспортувати сіно на долини.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі