друкувати


Російський математик передбачив кризу та захистився від неї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-13 11:01:41
Розрахунки академіка Віктора МАСЛОВА підтверджуються не вперше в новітній російській історії. Раніше вчений з математичною точністю передбачив дефолт 1998 року, а ще раніше - розвал СРСР. Також він відомий тим, що вирішив низку складних державних завдань, зокрема розрахував покриття чорнобильського саркофагу.

"Мені вдалося показати, що ті явища, які сьогодні відбуваються в економіці, мають багато спільного з деякими процесами у фізиці. Якщо говорити зовсім просто, то йдеться про так звані фазові переходи, коли ситуація погіршується не плавно, а раптово, лавиноподібно переходить з одного стану в інший", - розповдає МАСЛОВ.

За його словами, нинішня криза - типовий тому приклад. Такі процеси добре відомі у фізиці і описані формулами. І схожі формули можна застосувати і в економіці. Наприклад, можна точно передбачити, вибухне криза чи ні, і навіть назвати її "дату", - сказав математик.

За його словами, його криза не застала зненацька.

"Ще влітку я продав дачу і квартиру, а гроші перевів дітям за кордон. Мої розрахунки показали, що Америка давно проскочила якийсь поріг, або критичне число, за яким обов'язково, як лавина, вибухне криза. Той самий некерований фазовий перехід. Розуміючи, що мої діти опиняться в складному положенні, я дав їм декілька порад, як краще розпорядитися цими грошима, щоб попередити ситуацію", - повідомив академік.

Математик пояснив, що розрахував критичне число для боргів США.

"Виявилось, що їхня економіка давно переступила цей конкретний рубіж, а значить, є банкротом і знову ж таки лавиноподібно впаде у боргову яму. Що і сталося. Аналогічно можна розрахувати критичне число, скажімо, для грошей, що знаходяться в обігу країни. Якщо швидкість їхнього руху менша цього числа, то настає інфляція, якщо вища - ситуація стабільна", - пояснив він.

Кажучи про відмінності своїх розрахунків від економічних, Маслов сказав, що "дає не загальну схему, а конкретне число".

На питання, що б він порадив президентові США Бараку ОБАМІ, МАСЛОВ відповів: "Не треба рятувати тих, хто у всьому винен, і перш за все банки з Уолл-стріт. Їхні борги давно зашкалили за критичні числа".

"Допомога потрібна порівняно невеликим банкам з глибинки, які в основному обслуговують людей. Крім того, треба вводити державне регулювання банківської сфери, щоб не стихійно, а за допомогою жорстких важелів вивести країну з боргової ями. Як це зробити конкретно? Відповідь можна отримати, розрахувавши критичні числа для різних видів боргів", - вважає він.

Відповіді, що робити для виходу з кризи Росії, у математика немає.

"Наша економіка закрита і дуже велика частка тіньової економіки. Тому неможливо розрахувати критичні числа і отримати об'єктивну картину", - пояснив МАСЛОВ, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі