друкувати


Volvo Cars шукає майбутні технології безпеки у зграях сарани

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 07:12:39
Природа – це дивовижна лабораторія. "Ми дізнались з досліджень Д-ра Клер Ринд з Університету Нью-Касла, Великобританія, присвячених перелітній африканській сарані, що ці комахи прагнуть уникати зіткнень між собою під час перельотів, - розповідає Йонас Екмарк, Керівник відділення пасивної безпеки Volvo Car Corporation. – Наші перші думки були про безпеку пішоходів. Якби ми могли простежити, як сарана уникає зіткнень між собою, ми могли би запрограмувати свої автомобілі не збивати пішоходів".

Під час дослідження Д-р Ринд з’ясувала, що візуальна інформація миттєво передається до нервових клітин на крилах комахи, вочевидь минаючи мозок. Д-р Ринд називає це Принципом сарани, повідомляє Віннер Автомотів - Volvo.

"Сарана має швидку реакцію та надійні канали зв’язку, вона виконує свої розрахунки попри сильні фонові шуми, такі, як на міських вулицях", - коментує Д-р Ринд. Фахівці Volvo зацікавились, чи можна втілити сенсорні методики прокладання маршруту сарани в автомобільній системі захисту пішоходів. Їх метою було уникнути зіткнень з пішоходами. Основним завданням у цьому дослідженні було синтезувати алгоритм сарани, який можна застосувати в автомобілі. "Як виявилось, система оброблення інформації сарани є набагато складнішою за системи сучасного апаратного та програмного забезпечення. Зрештою, з природою не зрівняється жодна технологія", - каже Йонас Екмарк.

"Отримані результати були дуже обнадійливими. Проте замість того, щоб чекати на появу технології на основі Принципу сарани Д-ра Ринд, фахівці Volvo створили функцію попередження пішоходів, яку невдовзі буде втілено. Наприкінці 2002 року, коли ми починали, сенсорні та обчислювальні системи були досить слабкими".

Але технологія швидко розвивається. До стандартної комплектації нового Volvo XC60 увійшла система Volvo City Safety. На низькій швидкості "розумна" система City Safety здатна повністю зупинити ХС60, якщо автомобіль попереду раптово загальмує.

"Після City Safety наступним кроком стане наша перша система уникнення зіткнень з пішоходами, - коментує Йонас Екмарк. – Хоча City Safety не має відношення до нашого дослідження сарани, ми переконані, що наша перша функція автоматичного гальмування перед пішоходами буде дуже корисною з погляду безпеки пішоходів".

"Хоча ця монографія дала нам кілька цікавих ідей, знадобиться ще багато років досліджень, щоб втілити крихітний мозок сарани в наших автомобілях. Ми дізнались, що слаборозвинена сарана перевершує людину, як мінімум на цей час. Але основне питання залишається: Як групи сарани уникають зіткнень між собою? Можливо, попереду ще багато відкриттів? Ми продовжимо розвивати цікаві напрямки в рамках свого головного прагнення: створювати автомобілі, що не потрапляють в аварії", - підсумовує Йонас Екмарк.

Обговорити на форумі