друкувати


ТИМОШЕНКО програє, а ЯЦЕНЮК - виграє

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 06:01:59
Соціологи пророкують екс-спікерові перемогу на виборах президента, якщо він вийде в другий тур. У другому турі президентських виборів, якби вони відбулися в найближчу неділю, Арсеній ЯЦЕНЮК обійшов би ТИМОШЕНКО на 11%, а ЯНУКОВИЧА – на 2%.

Такі сенсаційні дані показало соціологічне дослідження Research & Branding Group. В принципі про те, що рейтинг ЯЦЕНЮКА [як у нового обличчя в українській політиці] зростає, у ТИМОШЕНКО падає [під ударами кризи], а у ЯНУКОВИЧА найвищим [хоча, із-за його пасивності і не такий високо, як міг би бути] – соціологи фіксують вже останні кілька місяців і нові дані лише підтверджують цю тенденцію [дивись графік]. Але компанія Research & Branding Group пішла далі і запитала виборців щодо другого туру президентських виборів. І в підсумку отримано дуже характерні дані: ТИМОШЕНКО програє за будь-яких розкладів, а ЯЦЕНЮК за будь-яких розкладів перемагає [хоч у парі з ЯНУКОВИЧЕМ він обходить його дуже невпевнено – на межі статистичної похибки]. Правда, для цього Арсенові ще потрібно потрапити у другий тур. Поки ж він лише на третьому місці, але його розрив з ТИМОШЕНКО швидко скорочується.

"Нинішнє падіння рейтингу ТИМОШЕНКО пов'язано з відповідальністю за кризу, у яку занурилася країна. ЯНУКОВИЧУ не пішла на користь його пасивна позиція. Як показали дослідження, якщо ТИМОШЕНКО не буде брати участь у другому турі виборів, на сторону ЯЦЕНЮКА перейде 30% її електорату. А якщо не буде брати участь ЯНУКОВИЧ, туди ж подадуть 15% його виборців ", – заявив КОПАТЬКО.

Хто такий.

Про те, що насправді хоче зробити з країною ЯЦЕНЮК, відомо небагато. В основному його публічні виступи зводяться до критики нинішньої влади в усіх її проявах, а також до цитування деяких загальновідомих істин [потрібно допомагати малому бізнесу, припинити популізм, консолідувати зусилля і т.д.]. Але говорить все це Арсеній, не допускаючи очевидних ляпів і дурниць, без особистих "наїздів" на опонентів, цим, мабуть, і підкуповує виборців, втомлених від гризні нинішньо-колишніх політичних осіб.

Особливо ефективно образ "компетентного економіста" діє на "помаранчевого" виборця, який вже розчарувався у "неадекватному" ЮЩЕНКУ і у "популістці" ТИМОШЕНКО, але при цьому не вважає для себе можливим "перейти" до ЯНУКОВИЧА. А ЯЦЕНЮК – він ніби і свій. За нього голосувати можна. До того ж, якщо від ТИМОШЕНКО і, меншою мірою, від ЯНУКОВИЧА чекають якихось різких дій, великого переділу власності і влади, то екс-спікера у цьому плані ніхто не боїться і він цілком підходить під визначення "користі, може, і не принесе, але і великої шкоди від нього не буде ".

Щоправда, всерйоз дискредитацією Арсена ще ніхто не займався. Лише ТИМОШЕНКО "пристрілялась", натякнувши на його зв'язки із співвласником РосУкрЕнерго Дмитром ФІРТАШЕМ [ЯЦЕНЮК такі зв'язку заперечує]. Не ясна і його програма з питання НАТО, російської мови та відносин з Росією [можна лише згадати, що він у свій час разом з ТИМОШЕНКО і ЮЩЕНКО підписав скандального "таємного" листа з проханням приєднати Україну до ПДЧ]. Також, розпукуються чутки щодо його національної приналежності.

Що цікаво, віце-спікер від БЮТ Микола ТОМЕНКО вже прямо сказав, що без альянсу з ЯЦЕНЮКОМ поразка ТИМОШЕНКО на виборах очевидна – переможе ЯНУКОВИЧ. А тому, мовляв, треба терміново домовлятися. Сам ЯЦЕНЮК сказав, що визначиться з тим, чи йти йому на вибори чи ні, відразу, як тільки йому виповниться 35 років. Це буде 22 травня.

На думку директора Інституту ім.ГОРШЕНІНА Костя БОНДАРЕНКО, ЯЦЕНЮК має всі шанси пройти в парламент, якщо політконкуренти не почнуть активну кампанію з його дискредитації. "Народ розчарований у нинішніх політиках. Народ надає ЯЦЕНЮКУ кредит довіри, але й чекає від нього подвигу".

БЮТ також падає

Сьогодні на парламентських виборах, за даними опитування R&B Group, Партію Регіонів готові підтримати 23,5% українців [у листопаді 2008 року – 19%], БЮТ – 16,5% [19% у листопаді], Блок ЮЩЕНКА – 2,7% [проти 4% у листопаді]. За умовний Блок ЯЦЕНЮКА готові голосувати 8,4% українців. Компартія також трохи здала і тепер отримала б 5% підтримки проти 6% у листопаді. І тільки Блок ЛИТВИНА зберіг свої 5%, як і в кінці осені.

Автор: Анастасія КОШІЛЬ
Джерело: Сегодня, 11.03.2009 року
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі