друкувати


Корисні солодощі: Тим хто себе обмежує

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 03:24:11
Солодкоїжкам доводиться несолодко: з раннього дитинства в цукерках їм відмовляють батьки ( "зуби зіпсуються!"), У свідомому віці вони відмовляються самі ( "А як же фігура?"). Не варто позбавляти себе задоволення! У кондитерському відділі супермаркету теж можна відшукати ласощі, які схвалять дієтологи.

Гіркий шоколад. Безсумнівно, він - король кондитерської імперії. З тих пір, як люди зрозуміли, що робити з какао-бобами, оди шоколаду не замовкають, І правильно: настрій покращує - раз, відновлює сили - два, чуттєвість і сексуальність підвищує - три. Але й це ще не все: гіркі ласощі насичені антиоксидантами (більше, ніж зелений чай і червоне вино), які піклуються про серце та судини. Більш того, найменша скибочка чорної солодощі відмінно насичує, тому допоможе наблизити фігуру до еталонних параметрів. Усе сказане стосується лише до класичного варіанту шоколаду з вмістом какао не менше 72%, без начинок та добавок. Крім антиоксидантів в ньому чимало калорій, тому приймати смачні ліки потрібно в гомеопатичних дозах - не більше 20-30 г на день.

Зефір. Солодкий, ніжний, повітряний - як тістечка. На цьому порівняння закінчуються не на користь останніх: в зефір в два рази менше калорій (в 100 г - 280 ккал), а замість шкідливих промислових жирів - корисний натуральний пектин. Він звільняє організм від токсинів і солей важких металів, що знижує рівень холестерину і добре діє на шлунок. Крім того, в зефірі чимало білка, фосфору, цинку і заліза - зовсім непогано як для десерту. Щоправда, простих вуглеводів у смачному повітряному диві ніхто не відміняв, так само як і їх здатність перетворюватися в зайві сантиметри на талії. На жаль, навіть такою корисноюсолодкістю зловживати не варто.

Вагасі. Екзотичну назву повністю виправдовує сутність ласощів: ці мініатюрні солодощі - витончене відповідь Сходу західному підходу до кондитерського мистецтва. Японські тістечка, виготовлені виключно з натуральних компонентів (рисової муки, бобової пасти, пудри зеленого чаю, желуючих екстрактів водоростей), практично не містять цукру, відрізняються міні-розмірами порцій і неймовірною красою. Насолода для очей, радість для шлунка та безпеку для фігури! Єдиний недолік - їстівні шедеври можна спробувати лише в японських ресторанах.

Мармелад. Лимонно-апельсинові часточки - солодка ностальгія по дитинству. Є привід в дитинство повернутися: мармелад вільний від жиру, але насичений пектинами і тому дуже корисний. Приємну щільність він набуває за рахунок желатину, що піклується про красу та здоров'я шкіри і волосся. Щоб ласувати з користю, шукайте у списку інгредієнтів натуральні желатин і пектин - в епоху технічного прогресу їх часто замінюють абсолютно марними хімічними аналогами.

Домашнє морозиво. Саме домашнє - в ньому немає барвників, консервантів та довгого списку різноманітних "Е", що подовжують холодним ласощам життя, але отруює його нам. А ось приготоване длма (або в ресторані) морозиво - по-справжньому корисний продукт! У першу чергу - для настрою: прохолодна солодкість поєднана з гормоном радості серотоніном. Крім того, морозиво, приготоване з молока, володіє всіма якостями цього продукту і постачає організму кальцій, фосфор, білок і амінокислоти. Кулька нежирного крижаного десерту - відмінна альтернатива ферментам в таблетках: він полегшить ситний обід і позбавить від відчуття важкості в шлунку. Визначити натуральність морозива легко - чим швидше воно тане, тим менше в ньому "хімії".

Желе. За надзвичайну лояльність до шлунку та печінки цьому дессерту знайшлося місце навіть у лікувальних дієтах. Цей продукт - близький родич мармеладу, такий самий барвистий і корисний (завдяки все тому ж желатину), а соки і свіжі фрукти, з яких його готують, збагачують організм вітамінами. Крім того, це одне із самих низькокалорійних ласощів: в одній порції желе - близько 100 ккал і зовсім немає жиру. Чи це не привід замінити еклери і "наполеон" на желе , повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі