друкувати


Кризові афери: Бізнес на трудових мігрантах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 02:56:41
Сьогодні, за твердженням соціологів, майже половина працездатних українців має намір залишити країну і виїхати на пошуки роботи в більш успішні країни. При чому, бажаючих працевлаштуватися за кордоном, з кожним днем стає все більше. Цим сумним фактом миттєво скористалися численні аферисти, для яких теза "чим гірше - тим краще" - найбільш бажана у подібних ситуаціях.

Зараз повним ходом йде друга хвиля імміграції, перша була в роки перебудови. Нинішній потік виїжджаючих нагадує цунамі - він значно більший попереднього. Пропорційно цьому росту збільшилася і кількість злочинів, пов'язаних з міграцією.

Аферист з Умані дав у місцевій пресі оголошення про працевлаштування за кордоном, зокрема, у Великобританії. Охочих виявилося чимало - в основному студенти Черкаських ВУЗів. Ті, хто мав роботу, звільнилися, багато хто на оформлення виїзних документів взяв кредити. Середня сума, необхідна праце влаштовувачам становила - 3 600 доларів США та 3 500 українських гривень.

Необхідно відзначити, що шахрай представляв новим "остарбайтерам" весь пакет необхідних документів - ліцензії та дозволи. Перелік передбачуваних робіт був теж "прийнятний": офісні менеджери і "біловоротничкові" чиновники з високою зарплатою. Люди здавали гроші та паспорти в надії швидкого і красивого життя.

У призначеному місці, у вказаний час з валізами й сумками іммігранти зібралися для відправки за кордон. Однак обіцяний автобус так і не прийшов. Телефон "підприємця" був вимкнений. Усі спроби розшукати його самостійно успіху не мали. Після цього, зрозумівши, що їх кинули, люди звернулися в міліцію з заявами.

Аферист з добровільної згоди людей в один час збагатився на 23 000 доларів США. Коли хлопця затримали, грошей у нього вже не було. А паспорти та документи, які йому довірливо віддали люди, шахрай просто викинув на смітник. "Роботодавець" зараз на волі, його не заарештували. У міліції кажуть через зломану ногу - її молодий чоловік нібито пошкодив ще до того, як порушили кримінальну справу.

Начальник слідчого відділення Уманської міськвідділі УМВС Володимир РОЗБОРСКИЙ, повідомив, що в даний час слідство дійсно припинено. Однак офіцер не сумнівається, що після лікування, звинувачений обов'язково постане перед судом. Головне, що його особу та місцезнаходження встановлено.

При цьому є сумнів у потерпілих: чи зможуть вони повернути свої гроші, повідомляють Надзвичайні події.

Обговорити на форумі