друкувати


А.Яценюк: Ми повинні створити умови для трудових мігрантів, які повернуться на Україну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-11 01:12:57
"Трудова міграція – це соціальна недуга", – зазначив лідер "ФРОНТУ ЗМІН" Арсеній ЯЦЕНЮК під час круглого столу "Що чекає на українського мігранта після повернення в Україну?", який відбувся за ініціативи фонду Open Ukraine ("Відкрий Україну"). На зустрічі були присутні громадські, політичні та релігійні лідери багатьох конфесій, зокрема: Любомир ГУЗАР, Верховний Архієпископ Києво-Галицький Української Греко-Католицької Церкви, кардинал; Євстратій, Єпископ Української Православної Церкви Київського Патріархату; Яків Дов БЛАЙХ, головний рабин м. Києва та України. А також, Андрю СУЛІВАН, доктор психології, Денвер, Колорадо, та Елла ЛІБАНОВА, директор Українського центру соціальних реформ.

На початку зустрічі лідер "ФРОНТУ ЗМІН" подякував церкві за підтримку усіх українських мігрантів за кордоном. "Церква докладає неймовірних зусиль, аби ті люди, що знаходяться за межами України, відчували себе більш комфортно на чужині", – зазначив він. – "Ці люди мають певну духовну свободу виключно завдяки церкві. Там вони зустрічаються з такими самими, як вони, людьми, обговорюють свої проблеми і підтримують один одного та підтримуються церквою".

У ході круглого столу Арсеній ЯЦЕНЮК підкреслив, що через світову економічну кризу, трудові мігранти, серед яких і українські громадяни, почнуть втрачати роботу. За даними Євростата, на 2009 рік у Европі планується скорочення робочих місць на 3,5 мільйона. Схожа ситуація очікується і в Росії. І на обох територіях вже розпочаті програми щодо фактичного повернення трудових мігрантів у країни, звідки вони походять.

Однак Арсеній ЯЦЕНЮК наголосив, що "поки що Україна не відчуває притоку повернення трудових мігрантів". Причину лідер "ФРОНТУ ЗМІН" вбачає у тому, що українські трудові мігранти дуже фахові. "Це моє враження. Починаючи з Португалії і закінчуючи Польщею, де уряд відверто говорить про те, що українці дуже швидко адаптуються, є дуже фахові і дуже відповідальні. Саме тому вони і далі знаходять собі роботу", – сказав Арсеній ЯЦЕНЮК.

Те, що процес масового повернення заробітчан не розпочався, можна розцінювати як дещо позитивне явище, вважає лідер "ФРОНТУ ЗМІН". Адже в Україні зараз тільки офіційно зареєстровано мільйон безробітних. "Однак у списку немає тих, хто втратив роботу, але не встав на облік, і тих, хто знаходиться у відпустках за власним бажанням. Так що за нашими даними в Україні безробітних більше трьох мільйонів", – наголосив він.

Арсеній ЯЦЕНЮК зауважив, що в таких умовах гостро постає питання працевлаштування трудових мігрантів, що повернуться на Україну і запропонував впровадити: по-перше – програму трудової адаптації, а по-друге – програму соціальної та духовної адаптації. "Це необхідно. Адже люди, повертаючись в Україну, бачать зовсім інших дітей, сім’ю, інші стосунки, інше суспільство. Ці люди дуже важливі для України і вона для них теж. Ми повинні створити умови для трудових мігрантів, які повернуться на Україну, бо іншої рідної землі у них немає".

Лідер "ФРОНТУ ЗМІН" зазначив, що в Україні відбулося вже чотири хвилі міграції і, згідно з дослідженнями фонду Open Ukraine ("Відкрий Україну") та висновків кваліфікованих науковців-експертів, з 2000 року з України виїхало понад півтора мільйона трудових мігрантів. При цьому на заробітки їдуть як із Заходу, так і зі Сходу країни.

За словами Арсенія ЯЦЕНЮКА, головна причина трудової міграції – незадоволення життям в Україні. Однак він зазначив, що не можна спрощувати проблему лише до економічної складової, адже вона "має ще духовний, соціальний і психологічний виміри".

Джерело: Прес-служба Івано-Франківського обласного осередку Громадської організації "Фронт Змін"
Обговорити на форумі