друкувати


ГРИЦЕНКО: До Закону "Про Службу безпеки України" потрібно внести зміни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 05:21:29
Голова парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій ГРИЦЕНКО виступає за прийняття законопроекту № 3596-1 про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо призначення та звільнення керівництва Служби безпеки України в першому читанні.

За словами народного депутата, внесений законопроект вступає в конфлікт з Конституцією та законами України, проте й реальне життя протягом останніх двох років вступає у ще більші суперечності з законодавством. "Ганебні події навколо НАК Нафтогаз стали останнім викликом", - переконаний ГРИЦЕНКО.

На його думку, Служба безпеки України виходить з-під контролю Закону, парламенту, і невдовзі може вийти і з-під контролю Глави держави.

"Як на мене, сьогодні Президент не зовсім зрозуміло себе поводить, – вважає народний депутат. – Він то вносить кандидатуру Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА на посаду голови СБУ, то раптово відкликає своє подання, після чого знову без пояснень вносить його кандидатуру на розгляд ВР", – розповів він.

На переконання голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки і оборони, нині потрібно приймати рішення з точки зору відповідальності, "розуміючи, що юридичного, конституційного і коректного рішення немає".

Разом з тим ГРИЦЕНКО зауважив, що "ніхто не може силою змусити Президента вчасно внести ту чи іншу кандидатуру". "Тому наш Комітет пропонує схвалити запропонований законопроект у першому читанні", – підкреслив він.

Законопроектом №3596-1 пропонується у випадку відсутності призначеного відповідно до Конституції та законів України Голови СБУ покласти виконання його обов’язків та реалізацію всіх повноважень на Виконуючого обов’язки, якого призначатиме та звільнятиме Верховна Рада за пропозицією не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу парламенту. Крім того, Голова СБУ або Виконуючий його обов’язки, згідно з проектом змін, матиме повноваження призначати й звільняти своїх заступників.

Автор: Андрій КАТРИН-МИХАЙЛЕНКО, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі