друкувати


Українського цвіту по всьому світу - презентація книги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 03:54:38
У рамках Шевченківських днів презентована нова книга про українську діаспору. На думку упорядників видання, поява книжки – ще один крок до пізнання життя українців за кордоном, духовний місток між материковою Україною та її осередками, розкиданими по цілому світу.

Письменниця, лауреат Шевченківської премії Віра ВОВК з Бразилії, американський астронавт Гайдемарі СТЕФАНИШИН-ПАЙПЕР, російський кінорежисер Володимир БОРТКО, американський суддя Богдан ФУТЕЙ – цих людей єднає українське походження. Вони і сотні інших українців, розкиданих по різних країнах і континентах, стали героями нової книги – Українського цвіту по всьому світу.

Ми для себе поставили за мету – розповідати про сучасників. Про тих, хто зараз є у світі відомий, щось робить і для України, і для того суспільства, в якому він проживає,- каже видавець Неоніла СТРУК.

Історія діаспори у книзі подана за матеріалами досліджень українського журналіста Станіслава ЛАЗЕБНИКА, керівника європейського конгресу українців Любомира МАЗУРА, директора Міжнародного інституту освіти та зв‘язків з діаспорою Ірини КЛЮЧКОВСЬКОЇ. Ще одне завдання книги – нові контакти між українськими громадами.

Нам дуже приємно, що ми змогли допомогти українцям у Росії дізнатися більше про українців в Австралії. Українцям у США – дізнатись про тих українців, які є у Росії, – зазначила видавець книги Українського цвіту по всьому світу Неоніла СТРУК.

Сага про українство неповна, однак корисна і буде писатись

На думку заступника голови Спілки українців Росії Валерія СЕМЕНЕНКА, українські громади за кордоном, не мають тісних контактів поміж собою. І дуже часто українці, котрі мешкають у різних куточках однієї держави, не знають про діяльність братніх організацій. Тож, за словами пана СЕМЕНЕНКА, книжка Українського цвіту по всьому світу – річ корисна. Звичайно, вона потрібна! У нас би люди взяли її.

Видавці книжки стверджують, що сторінки Українського цвіту по всьому світу ще не дописані. Сага про українство буде писатись у різні часи і на різних просторах, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі