друкувати


Путін копає під Фірташа

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 01:05:49
Рахункові палати Росії та України паралельно перевіряють діяльність компанії RosUkrEnergo. Про це ДЕЛУ повідомив аудитор Рахункової палати Росії [СПР] Сергій СУХОРЄВ. За його словами, предметом ревізії для російської сторони є поставки в Україну газотрейдерів блакитного палива та виконання всіх зобов'язань посередника.

Висновки аудиторів можуть бути готові вже у квітні. "Говорити про остаточні результати перевірки ще рано, думаю, що вона буде завершена в найближчий місяць", – сказав СУХОРЄВ. За його словами, роботою RosUkrEnergo вже встигли зацікавитися і депутати Ради Федерацій Росії.

Паралельно з СПР перевіряє діяльність RosUkrEnergo і Рахункова палата України, з якою російська сторона має договір про співпрацю ще з 1998 року. Зовсім недавно, за словами Сергія СУХОРЄВА, керівництво СПР зустрічалося з главою української Рахункової палати Валентином СИМОНЕНКОМ та був підписаний протокол про паралельну перевірку структури, що контролюється українським бізнесменом Дмитром ФІРТАШЕМ.

В українській Рахунковій палаті ДЕЛУ також підтвердили інформацію про перевірку діяльності RosUkrEnergo. "На сьогодні йде перевірка, але її результати стануть відомі мінімум через кілька тижнів", – говорить секретар палати Анатолій ЮХИМЧУК. "Ініціатива розслідування належить Юлії ТИМОШЕНКО і Володимиру ПУТІНУ, однак дуже дивно, що це питання було покладено на Рахункової палати України та Росії, – розповів ДЕЛУ інше джерело в Рахунковій палаті, що побажав не називати. – Адже, як відомо, наші органи перевіряють розрахункові операції державних органів, яким RosUkrEnergo не є".

"Обсяг аудиту українською стороною більший, ніж у нас, тому ми підписали протокол перевірки паралельно. Зокрема можу сказати, що наших українських колег головним чином у діяльності RosUkrEnergo цікавить непрозорість щодо ціноутворення на газ, який був поставлений в Україну за останні кілька років. Для нас же це питання про формування цін повністю зрозуміле", – говорить Сергій СУХОРЄВ. Варто відзначити, що росіяни перевіряють роботу RosUkrEnergo за два останніх роки – 2007 та 2008, тоді як українська сторона розширила терміни діяльності газового трейдера до трьох років: починаючи з 2006 року.

Автор: Олексій МУЖЧИНА
Джерело: Дело
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі