друкувати


Strabag і ЯРОСЛАВСЬКИЙ більше не партнери

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-10 12:57:00
Австрійська будівельна компанія Strabag.Ukraine розриває відносини з бізнесменом Олександром ЯРОСЛАВСЬКИМ. Австрійська будівельна компанія Strabag.Ukraine має намір відмовитися від співпраці з бізнесменом Олександром ЯРОСЛАВСЬКИМ.

Причиною для розриву відносин послужить вихід з концерну Strabag його великого акціонера – російського мільярдера Олега ДЕРИПАСКИ, який є давнім партнером і другом Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО. Він повинен до квітня виплатити ?500 мільйонів Deutsche Bank, який видав бізнесменові кредит під заставу його 25% в австрійському концерні Strabag SE. Якщо мільярдер не зможе розплатитися з банком, то його пакет акцій перейде у власність інших акціонерів компанії – Raiffeisen Holding Niederosterreich-Wien, Uniga Versicherungen AG та сім'ї глави Strabag Ханса-Петера ХАЗЕЛЬШТАЙНЕРА.

Ці акціонери в листопаді минулого року рефінансували ДЕРИПАСЦІ його позику у Deutsche Bank за умови: якщо він не зможе повернути гроші, то його доля буде передана іншим акціонерам. Один з траншів по кредиту ДЕРИПАСКА мав погасити у кінці грудня, але його перенесли на кінець лютого, а потім до квітня. Зараз у ДЕРИПАСКИ немає грошей для погашення позики, адже в цілому він заборгував різним структурам приблизно $30 мільярдів. Борг головного активу бізнесмена – компанії "Русал" – складає $16,4 мільярда.

Разом з акціями німецького холдингу Олег ДЕРИПАСКА втратить і частину в українській "дочці" концерну – Strabag.Ukraine. За оцінками експертів, його частка у цій компанії на сьогоднішній день складає 30%.

Як повідомляло ДЕЛО, австрійська будівельна компанія отримала перспективний проєкт у нашій країні – вона займалася первинною реконструкцією "Мистецького арсеналу". Цей музейний комплекс вартістю 1,3 мільярда гривень будується під патронатом Президента Віктора ЮЩЕНКА. Крім цього, в Україні Strabag.Ukraine брала участь у проекті будівництва храму на Окружній дорозі, а також торгового центру в Києві.

Дерипаска продає

"Якщо ДЕРИПАСКА буде продавати Strabag.Ukraine, то покупцями будуть або австрійські акціонери, або його партнер по проекту Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ. Проте малоймовірно, що в українського бізнесмена знайдуться гроші ", – пояснює начальник аналітичного відділу інвестиційної компанії Сократ Костянтин СТЕПАНОВ. За словами аналітика, становище українського бізнесмена зараз також досить скрутне. Профільні для Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО галузі – хімія та будівництво – стали одними з головних жертв фінансової кризи.

Інтересу немає

Послуги українського бізнесмена потрібні Strabag для виходу на ринок України. Однак тепер австрійці не впевнені у можливості місцевого партнера, який володіє, за оцінками учасників ринку, до 35% акцій Strabag.Ukraine. "У ситуації, коли один з партнерів не може вкладати кошти у розвиток компанії, стара модель управління стає для австрійців неактуальною, тому що всі фінансові ризики їм доведеться нести самостійно", – коментує віце-президент Foyil Asset Management Ukraine Дмитро МОШКАЛО.

За такої ж причини Strabag розірвав співпрацю зі своїм партнером у Латвії – компанією SPI Group. Як заявили у австрійської компанії, у SPI Group немає коштів для фінансування будівництва комплексу Z-Towers в Ризі.

Відносини між ЯРОСЛАВСЬКИМ та австрійською компанією вже зараз складаються не кращим чином. У Strabag.Ukraine взагалі заперечують участь у бізнесі Олександра ЯРОСЛАВСЬКОГО. "Бізнесмен не є і ніколи не був власником. Була заява про створення єдиного підприємства, але у юридичному сенсі слова не вийшло – не було створено такої юридичної одиниці", – заявив ДЕЛУ генеральний директор представництва в Україні міжнародного будівельного концерну Strabag Міхаель АЛЬБРЕХТ.

Та й сам Олександр ЯРОСЛАВСЬКИЙ з планами щодо Strabag.Ukraine поки не визначився. "Проект заморожений, і ми будемо дивитися, як далі буде розвиватися кон'юнктура ринку", – пояснила радник Ярославського Олена ДЕРЕВ'ЯНКО.

Strabag – одна з найбільших європейських інженерно-будівельних компаній. Strabag.Ukraine – спільний проект концерну Strabag [Австрія], групи "Базовий Елемент" [Росія] та групи DCH [Україна]. Заснований у 2007 році. Спеціалізується на виконанні переважно великих замовлень з будівництва об'єктів транспортної інфраструктури, мостів, тунелів і доріг, а також об'єктів житлової і комерційної нерухомості.

Автор: Ольга ДЖЕЛЕБОВА
Джерело: Дело
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі