друкувати


Іудеї побоюються, що з часом вимруть

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 01:45:07
Безпрецедентне дослідження оцінює демографічну загрозу, що нависла над іудейською громадою. Демографічне майбутнє іудаїзму залежить від його найбільш ортодоксальної гілки, нехай і міноритарної: про це у своїй доповіді на щорічному форумі Європейського рабинського центру сказав колишній головний рабин Ізраїлю Меір ЛАУ, що нині керує центром Яд Вашем, повідомляє Le Figaro.

Проведене у США дослідження виходить з трьох передумов. По-перше, щоб бути іудеєм, треба народитися від матері-іудейки. По-друге, що число "змішаних" шлюбів, яке зростає, на думку рабинів, "послаблює" іудейську ідентичність. По-третє, необхідно враховувати властивий іудаїзму поділ на течії за ступенем активності релігійної практики.

У дослідженні рабина ЛАУ вивчається прогресія іудейської громади Сполучених Штатів протягом чотирьох майбутніх поколінь. У кожній групі з вихідних 100 іудеїв через чотири покоління залишиться: 5 – серед "світських", непрактикуючих іудеїв; 13 – серед лібералів; 24 – серед консерваторів; 346 - серед сучасних ортодоксальних іудеїв; 2857 – серед релігійних або "ортодоксальних" іудеїв, частка яких у громаді дуже мала. Ключовий показник – плодючість у жінок – у релігійних колах складає 5,9, а світських – 1,2. Що стосується змішаних шлюбів, 72% з них припадає на частку світських іудеїв, та менше 1% – на частку релігійних.

Фахівці з демографії давно відзначили феномен поєднання зростання та скорочення іудейської громади. Це дослідження, проведене за сприяння ортодоксальних кіл, викликає суперечки та занепокоєння щодо майбутнього іудейського спільноти в Ізраїлі, зазначає видання.

Автор: Жан-Марі Генуя
Джерело: Le Figaro
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі