друкувати


Президент і його папірці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 11:48:57
До допомоги телесуфлерів президенти вдаються вже більше 50 років, але ще ніхто не користувався ними настільки широко, як Барак ОБАМА, повідомляє The International Herald Tribune. "Представляючи нового міністра охорони здоров'я Кетлін СІБІЛІУС, ОБАМА повертав голову то вправо, то вліво, але зовсім не для того, щоб дивитися на слухачів. Він зчитує текст з двох телесуфлерів, розташованих так, щоб вони не потрапляли в кадр", – пише кореспондент Пітер БЕЙКЕР. ОБАМА застосовує ці пристрої навіть на рутинних виступах, будь то візит на завод або попередні зауваження на початку пресконференції.

Для ОБАМИ телесуфлер – це засіб ораторської самодисципліни, спосіб не відхилятися від ретельно проробленого сценарію. Як ніяк він автор бестселерів, який бере участь у написанні багатьох зі своїх найважливіших речей, пояснюють помічники. "ОБАМА – один з тих небагатьох політиків, які вміють користуватися телесуфлером ефективно", – сказав в інтерв'ю Майкл УОЛДМЕН, який працював старшим спічрайтером у президента КЛІНТОНА. Навпаки, політтехнолог республіканець Бредлі БЛЕЙКМЕН вважає, що з телесуфлером ОБАМА схожий на робота, а, коли йому доводиться відповідати на запитання без підготовки, він багато запинаєтся і глибоко замислюється, перш ніж щось сказати.

Гаррі ТРУМЕН навідріз відмовлявся користуватися телесуфлером, щоб не здатися нещирим, нагадує видання. У КЛІНТОНА з цією технікою траплялися накладки: наприклад, у 1993 році президент був змушений 7 хвилин імпровізувати, представляючи Конгресу свою програму розвитку охорони здоров'я, так як у машину вставили не той текст. У 2002 році жертвою телесуфлера став президент БУШ. Після палких суперечок між радниками було вирішено, що БУШ погодиться на ідею нової резолюції Ради Безпеки ООН по Іраку. Однак, виступаючи в ООН на цю тему, БУШ виявив, що ключової фрази про резолюції у тексті немає. Він виголосив її сам, але в формі "належні резолюції", що дозволило європейським країнам настояти на повторному голосуванні Радбезу.

Що стосується ОБАМИ, то над його дружбою з телесуфлерами люблять іронізував в блогосфері, а на сайті teleprompterpresident.com збирають відеозаписи його ляпів при відповідях на питання "з голови".

Автор: Пітер БЕЙКЕР
Джерело: International Herald Tribune
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі