друкувати


Коней приручили на тисячу років раніше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-09 10:16:40
Нові свідчення, включаючи молекулярні сліди молока кобилиці на кераміці, пошкоджені зуби коней та більше витончені, ніж у диких коней, кістки кінцівок, говорять про те, що коні були приручені не менше п'яти з половиною тисяч років тому у Центральній Азії, пише газета Los Angeles Times, посилаючись на дані дослідження.

"На мою думку, одомашнювання коней було знаковою подією в історії людства, – каже археолог Сандра Л. ОЛСЕН з Музею природознавства Карнегі і співавтор статті, опублікованій в журналі Science. – Усі засновники імперій, такі як Олександр МАКЕДОНСЬКИЙ і ЧИНГИСХАН, нічого б не змогли зробити без коней ".

Раніше вважалося, що найбільш раннім свідоцтвом приручених коней були знайдені на території України та датировалась приблизно 2-м тисячоліттям до н.е. Але ОЛСЕН та інші дослідники вважають, що одомашнювання почалося набагато раніше представниками ботанської культури у степах нинішнього північного Казахстану.

БОТАН – це село на березі річки Іманья-Бурлук, притоки Ішіма, у Центральній Азії, на захід від Китаю, і на південь від Росії. Ця місцевість була заселена у період з 3700 до 3100 рокі до н.е.

Автор: Томас Х. Мауф
Джерело: Los Angeles Times
Переклад: Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі