друкувати


Горбоконик оселився у… Калуші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 04:48:37
6 березня 1815 у далекому Сибірі народився Петро ЄРШОВ, автор віршованої казки "Коник-горбоконик", яку ще кілька десятиліть тому так любили діти. Особливою ця дата є для калушанина Володимира ГІНОДМАНА (літературний псевдонім Володимир СИВОБРОВЕНКО), який на новий лад переписав казку знаного росіянина.

"Мені завжди подобалися твори, в яких відображається історія слов’янських народів. А в цій казці широко представлено картину життя ХVІ століття, адже такі книги - це цілі енциклопедії, звідки можемо дізнатися про особливі деталі побуту та звичаїв, про які навіть поважні історики у багатотомних виданнях не розкажуть", - говорить дитячий письменник з Прикарпаття.

Пан ГіНОДМАН прочитав книгу ЄРШОВА давно, але йому не сподобалася кінцівка, хоча вона витримана в усіх фольклорних традиціях: зло знищено, головні герої одружуються і живуть довго та щасливо. Але у Володимира Натановича, як, мабуть, у багатьох читачів, виникло закономірне запитання: а що ж далі?

Проте книга ГІНОДМАНА не є просто продовженням єршовського твору. Калушанин вирішив провести головних героїв казки крізь час. "Селянський син Іван, який став неабияким красенем, після одруження із Цар-Дівицею живе мирно та щасливо. Але це не дає спокою царському Спальнику, який ще в єршовській казці усіляко капостив Іванові, - відкриває таємниці сюжету Володимир Натанович. - Тому Спальник розповідає цариці про диво-перстень, який виконує усі бажання. Вона ж, звісно, забажала мати дивовижу і посилає свого чоловіка за тридев’ять земель на пошуки".

Ось тут і починаються справжнісінькі дива. У пошуках перстенця Іван зустрічає… роботів. Іван запитує їх, чи не знають вони, бувало, де знайти бажаний подарунок для цариці. Ті зв’язуються із Космічним Розумом, який відправляє молодого царя спочатку у доісторичні мезозойський та кайнозойський віки, де він бачить праісторичних тварин та первісних людей. Потім Іван потрапляє у наш час. І те, що він тут побачив дивує його ще більше, аніж давні віки.

Врешті-решт селянський син повертається до Роботів. Вони вже приготували йому жаданий перстень. Після цього Іван опиняється у своєму царстві та дізнається, що Спальник хотів зайняти його місце, але вірна Цар-Дівиця відкинула його пропозиції. Вона з радістю зустрічає чоловіка і говорить, що їй уже не потрібне ніяке диво, а тільки коханий Іван.

Нещодавно обговорювалася перспектива зйомки на Державній студії анімаційних фільмів мультфільму "Нові пригоди Горбоконика" за книгою ГІНОДМАНА. Твір калушанина відібрали на одному із дитячих книжкових ярмарок, де книгами пана прикарпатця зацікавився Президент України Віктор ЮЩЕНКО, який придбав казку для своїх дітей, та представники Національного музею літератури України. Їм прикарпатець також подарував кілька новий примірників.

Згодом до пана Володимира підійшов Віктор Миколайович СЛЄПЦОВ, генеральний продюсер Державної студії анімаційних фільмів. До речі, пан СЛЄПЦОВ сказав, що студія постарається дістати кошти на зйомки анімаційної стрічки із Держбюджету. А це сума немала, близько 10 мільйонів гривень.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Калуш Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі