друкувати


Чого Барак ОБАМА хоче від Дмітрія МЕДВЄДЄВА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 04:18:55
Якщо б американський президент Барак ОБАМА вирішив не створювати у Центральній Європі системи протиракетного захисту проти можливої загрози з боку Ірану, то це могло би сприйнятися як побоювання погроз Москви. Колишній російський міністр оборони Сєргєй ІВАНОВ на початку липня 2007 року заявив, що Москва встановить ракети малого радіусу дії в Калінінградській області, якщо Вашингтон не відмовиться від плану створення протиракетного щита. Президент Дмітрій МЕДВЄДЄВ повторив цю погрозу п’ятого листопада 2008 року, тобто через день після перемоги ОБАМИ на президентських виборах.

Висловлювання МЕДВЄДЄВА було специфічним російським способом конкретизації напрямків майбутньої політики. ОБАМА під час передвиборної кампанії послав чимало сигналів щодо можливого переформатування відносин, аби привернути увагу МЕДВЄДЄВА, а також Владіміра ПУТІНА. Утім, у відповідь він почув лише те, що переформатування неможливе без повторних перемовин про систему протиракетного захисту. Ймовірно, саме це було написано й у листі, який МЕДВЄДЄВ надіслав новому американському президентові, а той своєю чергою відповів своєму візаві три тижні тому.

Аналіз висловлювань нинішнього глави Білого Дому породжує бажання уточнити всі обставини. Так, 15 липня минулого року тоді ще кандидат у президенти Обама у своїй програмній промові зазначив: "Замість того, щоб викидати Росію з G-8 (його конкурент-республіканець Джон МакКЕЙН [John McCAIN] висловлювався за те, аби виперти Росію з групи індустріально-розвинутих держав), необхідно співпрацювати з Росією, аби понизити небезпеку у сфері ядерної зброї, аби не допустити повсюдного виробництва радіоактивних матеріалів та ядерних боєголовок, аби розширити російсько-американський договір про ліквідацію ракет середнього радіусу дії до рівня всесвітньої угоди. Якщо ми будемо серйозно ставитися до своїх обов’язків, записаних у Договорі щодо нерозповсюдження ядерної зброї, то нам легше буде змусити до цього й такі країни, як Північна Корея чи Іран. І особливо нам вдасться отримати важелі впливу на Іран".

Питання протиракетного щита Барак ОБАМА обійшов своєю увагою. Утім, кількома днями пізніше у своїй берлінські промові він сказав кілька слів про те, що бажає співпрацювати з Росією у всіх сферах, "в яких це лише можливо".

Про "відмову" від планів спорудження протиракетного щита ОБАМА не обмовився жодним словом, як це нещодавно зауважила одна речниця Кремля. І зрозуміло, чому Обама цього не зробив: бо це було б односторонньою поступкою. У рамках "дорожньої мапи", як її описав Обама в середині липня, плани створення системи протиракетного захисту не значаться. Є багато непрямих доказів того, що Вашингтон про таку свою позицію повідомив Москву та своїх союзників у НАТО.

МЕДВЄДЄВ же зі свого боку дозволив собі послати сигнали про те, що Росія серйозно ставиться до планів переформатування відносин, але водночас вона має достатньо засобів тиску, аби змусити до такого переформатування. Протягом кількох тижнів дружні з Росією країни СНД обмежили шляхи для тилового забезпечення міжнародного контингенту в Афганістані, відмовившись надавати для використання свої військово-повітряні бази. Це відбувалося паралельно з пропозицією Росії щодо надання додаткової допомоги в Афганістані. Перед прийняттям ОБАМОЮ президентської присяги схожу поведінку продемонстрував і Пакистан. Останній кількаразово закривав прохід Хиберським перевалом, обґрунтовуючи це мотивами безпеки. Перевал залишається єдиним наземним шляхом для постачання всього необхідного американському контингенту в Афганістані. Використовувати такі засоби тиску звично для дипломатичної практики.

У вівторок Росія повідомила, що відкриє залізничний шлях для постачання предметів невійськового призначення до Гіндукуша. Це можна трактувати як позитивний сигнал, оскільки Сполучені Штати переправили багато вантажів до балтійських держав, звідти вони мають транспортуватися через Росію та Узбекистан до Афганістану. Свого часу Москва різко критикувала входження балтійських держав до НАТО. Рішення МЕДВЄДЄВА дозволити Америці для афганських цілей використовувати балтійські порти покликане продемонструвати: багато чого можна досягнути, якщо на першому місці стоїть кооперація.

Очевидно, що надійним захистом від ймовірної іранської загрози став би не стільки протиракетний щит в Польщі та Чехії, скільки здатність Росії та США знайти дійсно спільну позицію щодо Тегерана. Москва хотіла б обговорити з Вашингтоном багато тем: Косово, Україна, Грузія. Росія бажає зупинити політику самоізоляції. Вашингтон своєю чергою шукає можливостей розділити з кимось своє навантаження у гарячих точках планети. Обидві сторони мають достатньо спільних точок дотику.

Автор: Torsten KRAUEL
Назва оригіналу: Was Barack OBAMA von Dmitri MEDWEDJEW will
Джерело: Die Welt, 04.03.2009
Переклад: Любко ПЕТРЕНКО
Обговорити на форумі