друкувати


Time: Шість ознак завершення кризи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 04:12:23
Багато економістів прогнозують, що рецесія може продовжитися і в наступному році, а рівень безробіття досягне 10%. Але це лише песимістичні прогнози. Журнал Time виділив шість ознак, за якими можна визначити, що рецесія наближається до свого завершення.

1.Індекс S & P 500 повинен залишатися рівним щонайменше протягом трьох місяців - якщо він буде падати, отже в найближчі два-три квартали ситуація погіршиться, а якщо зросте, це сприймуть як тимчасове коливання ринку.

2.Важливим індикатором є дані про продаж автомобілів. Зараз дають прогнози про те, що продажі будуть щомісяця на 45% нижче торішніх. Навіть якщо ця цифра складе 25-30%, це вже буде означати поступове повернення покупців.

3.Якщо МВФ і багатим країнам вдасться не допустити дефолту в таких країнах, як Ірландія та Україна, це буде означати, що світова кредитна система оправляется від торішніх потрясінь.

4.Падіння зростання ВВП Китаю нижче позначки у 6% буде свідчити про значне падіння споживчого попиту в США та ЄС на дешеві промислові продукти. Навпаки, збереження темпів зростання стане позитивною ознакою.

5.Поява реальних економічних наслідків стимулюючого пакету Обами, як, наприклад, скорочення рівня безробіття і зростання інвестицій в ті чи інші галузі.

6.Останнім по порядку, але не за значенням є щомісячна сума позик, виданих ФРС американським банкам і компаніям. Коли ця цифра впаде нижче 100 мільярдів доларів, значить, криза наближається до кінця.

Відзначимо, що в даний час всі розвинуті економіки, і економіки світу що розвиваються фіксують досить сильний спад. До прикладу, четвертий квартал 2008 року став рекордним за темпами спаду економік в країнах, що входять в міжнародну Організацію з економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Скорочення інвестицій та споживання призвело до зниження сукупного показника для 30 держав на 1,5%, чого не було з 1960 року, коли почалися спостереження , повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі