друкувати


Уперше Гімн надрукували в "Кобзарі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 03:25:42
Досі всі посібники подавали лише рік народження відомого композитора, автора музики національного Гімну "Ще не вмерла Україна" Михайла ВЕРБИЦЬКОГО. І ось нещодавно біографам таки вдалося віднайти точну дату народження ВЕРБИЦЬКОГО — 4 березня 1815 року.

Майбутній композитор народився у сім’ї священика, з дитинства мав хист до музики, навчався у Львівській духовній семінарії. Михайло ВЕРБИЦЬКИЙ — автор численних композицій для чоловічих і мішаних хорів, до драматичних творів. Є відомості про його етнографічні роботи, зокрема, збирання народних мелодій.

20 грудня 1864 р. у Львівському театрі було поставлено історичну оповістку на три дії "Запорожці", авторами якої були К.ГЕЙНИЧ і Є.БАЧИНСЬКИЙ. Якраз у цій виставі хор козаків виконав твір "Ще не згибло Запорожжя", музику до якого написав Михайло ВЕРБИЦЬКИЙ. Виступ хору викликав неабияке захоплення в публіки. Музика до "Ще не згиблого Запорожжя" така ж, як і до нинішнього Гімну "Ще не вмерла Україна".

На Шевченківському концерті в Перемишлі 26 лютого (за старим стилем) 1865 р. останнім номером програми було виконано "Ще не вмерла Україна". Цей Гімн співали також і на бенкеті в митрополита ЛИТВИНОВИЧА у Львові на новий 1867 р. А вперше "Ще не вмерла Україна" було надруковано в "Кобзарі" 1885 р. видання.

Автор: Марія БІЛОГІРСЬКА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі