друкувати


ШЕВЧЕНКО в камені і бронзі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 01:45:31
У жодній країні світу нема стільки пам’ятників одній видатній особистості, як в Україні Тарасові ШЕВЧЕНКУ. А скільки пам’ятників Кобзареві стоїть по світу! Оцінювати їхню мистецьку вартість не беремося. Адже, за великим рахунком, переважна більшість пам’ятників споруджувалася за громадські кошти. І самі ж громади приймали або відхиляли той, чи інший проект. Бували випадки, коли громада не затверджувала проект, який був не до смаку або не "по кишені". Так, українська діаспора у Вашингтоні відхилила проект пам’ятника ШЕВЧЕНКОВІ всесвітньо визнаного скульптора Олександра АРХИПЕНКА, якого іноземні фахівці визнали найкращим скульптором ХХ століття.

На Коломийщині найдавніший пам’ятник ШЕВЧЕНКОВІ стоїть у Шепарівцях. Його урочисто відкрили у березні 1951 року. Ось як це було.

Коршівський райвиконком прийняв рішення про спорудження при в’їзді до Коломиї пам’ятника Кобзареві. Коломиянинові Мар’янові ГЛОВІ замовили ескіз, з чим він успішно справився. За архітектурне вирішення взявся головний архітектор Коломийської філії Іван БОДНАРУК. Власне, він і винайшов кошти на будівництво пам’ятника (вони були списані, як невикористані на ремонти доріг).

Найновіший пам’ятник Кобзареві споруджено в селі Виноград у 2007 році. Його скульптор — Василь ВІЛЬШУК, лауреат Шевченківської премії. Керував роботами Іван ГАРМАТА. Підготовчий процес тривав довго. Кошти на пам’ятник збирали самі мешканці села, ще матеріально підсобили депутат районної ради Роман ЄРЕМІЙ та підприємець Василь ЮРКЕВИЧ.

Перші пам’ятники ШЕВЧЕНКОВІ на зорі здобуття Україною незалежності споруджено у Воскресинцях і Джуркові у 1989 році.

До одного з найдавніших пам’ятників можна віднести скульптуру ШЕВЧЕНКА в Отинії (1956 р.) та у Печеніжині (1961 р.).

П’ять пам’ятників КобзаревІ встановлено на початку дев’яностих — у Верхньому Вербіжі, Марківці, Нижньому Вербіжі, Сопові, Рунґурах.

По-мистецьки увіковічнено молодого Тараса у Ковалівці руками художника Мирослава ЯСІНСЬКОГО й уже згадуваного скульптора Василя ВІЛЬШУКА.

Несуть квіти до пам’ятника Кобзаря й у Коршеві.

Насамкінець відзначимо пам’ятник нашому національному генієві в Коломиї, який відкрили влітку 1993 року. Його скульптор — Володимир РИМАР зі Львова. (Він же автор пам’ятника ШЕВЧЕНКОВІ у Воскресинцях і пам’ятника іншому Тарасові — МЕЛЬНИЧУКУ в Уторопах).

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі