друкувати


Зарплата в конверті позбавляє соціальної захищеності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 01:03:30
Однією з найболючіших проблем нашого сьогодення є виплата заробітної плати у "конвертах". Окремі працедавці, бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, свідомо ігнорують закони, не сплачуючи до бюджету в повному обсязі податок з доходів фізичних осіб, а саме, працевлаштовують працівників без документального оформлення, виплачують зарплату в "конвертах", ведуть подвійну бухгалтерію.

Громадяни, які погоджуються отримувати зарплату у "конвертах", не тільки сприяють розвитку тіньових схем, а й позбавляють себе соціальної захищеності. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати. Ухиляючись від оподаткування шляхом мінімізації реальних доходів, вони позбавляють себе не тільки достойної пенсії в майбутньому, а й лікарняних, декретних виплат, отримання банківських кредитів тощо. Це потрібно знати найманим працівникам, які погоджуються отримувати зарплату в "конверті". Маючи дуже сумнівний виграш сьогодні - вони однозначно програють у майбутньому , повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Протягом 2008 року івано-франківськими податківцями була проведена чимала робота з зазначеного питання та виявлено 1090 неоформлених найманих працівників, яким виплачено 589,8 тис. грн. доходу. За результатами вжитих заходів додатково залучено до реєстрації - 442 фізичних особи та забезпечено додатково поступлень податку з доходів фізичних осіб в сумі 86,6 тис. грн.

З початку 2009 року за результатами контрольно-перевірочної роботи виявлено 150 неоформлених найманих працівників, яким виплачено 85,32 тис. грн. доходу. За результатами вжитих заходів додатково залучено до реєстрації 26 фізичних осіб та забезпечено додатково поступлень податку з доходів фізичних осіб в сумі 12,34 тис. грн.

Зокрема, з початку 2009 року працівниками ДПІ складено 69 протоколів на громадян, які надавали послуги по перевезенню пасажирів без належної державної реєстрації, 144 протоколи за здійснення торговельної діяльності без придбання одноразового патенту та видано 697 одноразових патентів на суму 34,5 тис. грн.

За результатами проведених чергувань на ринках міста податківцями було видано 57 одноразових патентів на суму 3,5 тис. грн.

В лютому 2009 року робочою групою з виявлення суб’єктів господарювання, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин, до складу якої входять заступник міського голови, заступник начальника управління торгівлі виконавчого комітету міської ради, працівники податкової інспекції, працівники територіальної державної інспекції праці, пенсійного фонду було проведено перевірку 7 закладів громадського харчування щодо порушення вимог чинного законодавства та виявлено 17 неоформлених найманих працівників.

Обговорити на форумі