друкувати


Було колись на Сільмаші...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 12:53:41
Усі знають, що завод "Коломиясільмаш" був не так давно головною кровоносною артерією міста, візитною карткою Коломиї промислової. Про моторизовану сільськогосподарську техніку, виготовлену на заводі, відомо кожному мешканцеві нашої області, окрім дітей і підлітків. Однак, дуже мале коло осіб знає, що вітер перемін, котрий подув наприкінці 80-х, з особливою силою пронісся цехами саме Сільмашу. 25 лютого 1989 року тут було створено "Товариство української мови ім. Тараса Шевченка". Цими днями колишні члени сільмашівського товариства й особи, причетні до його створення, відзначили круглу дату — 20-ліття від часу виникнення цієї першої на Коломийщині демократичної організації.

Один з ініціаторів створення товариства нині — голова депутатської фракції НУНС міськради Геннадій РОМАНЮК запросив своїх побратимів і однодумців до ресторану "Звенислава" поділитися спогадами. Культурну програму вела активістка товариства Світлана ХВОСТІКОВА.

Законне перше слово мав перший голова товариства Володимир СВИРИДЕНКО. Він розповів про передумови його створення. Найважливіша з них — наявність на заводі патріотично налаштованої молоді — робітників, інженерів, технічних працівників. А слід сказати, що на той час щойно задекларувала про себе організація "Поступ", очолена Ярославом ПОЛАТАЙЧУКОМ. Аби грамотно задокументувати створення товариства, до роботи залучили Дарію ФЕРЛЕЙ, Лідію БЕЗПАЛОВУ. Згодом діяльність ентузіастів стала висвітлювати заводська газета "Робітниче слово", редагована Богданом ТКАЧУКОМ.

Геннадій РОМАНЮК зізнався, що для нього особисто створення товариства української мови стало подією найбільшої ваги. Він докладав усіх зусиль, аби ця організація активно впливала на процес демократизації суспільства в місті.

Голова міськрайонної "Просвіти" Василь ГЛАГОЛЮК сказав, що товариство було стартом для відновлення "Просвіти".

На святкування завітали також міський голова Юрій ОВЧАРЕНКО зі своїм заступником Романом БОРТЕЙЧУКОМ і секретарем міськради Ігорем ГРАДІЛЕМ. Зібрання благословив декан Коломийський УПЦ КП Василь ГАВРИЛЮК.

Того вечора не вщухали спогади, говорилося дуже багато й емоційно, переважно, про нинішню політичну ситуацію, про брак довіри до лідерів нації. А Товариство української мови імені Тараса ШЕВЧЕНКА — це вже наша історія, сторінку до якої вписала і коломийська еліта.

Автор: Іван ДЖИНДЖУРА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі