друкувати


Синичка співає про весну

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 10:51:12
Щедрий минулорічний урожай грибів, горіхів і шишок безпомилково прогнозував сувору зиму. Ось тому мені найбільше до вподоби місцеві природні прогнози.

Беру до уваги, насамперед, поведінку птахів, котів, собак і навіть комах. Ці "барометри" зрідка помиляються. Наведу приклад: чорний дрізд старанно купається в сніговій багнюці, горобці під вечір цвірінькають, це все — безпомилкові ознаки майбутнього холоду. Тому і не спішать з прильотом шпаки. Цих ненажерливих теплолюбних пташок мало цікавлять засніжені промерзлі поля і городи.

Про прихід весни впевнено нагадують королі воронячого царства — круки. Ще з половини лютого їх любовні забави віщують, що зимовий час підходить до кінця. Сніг поволі втратив свою білизну, а вербові гілочки рясно вкрились пухкими сірувато-сріблястими "котиками". І для кого, як не для жінок, виспівує свою веселу весняну пісеньку чепурушка синичка. Бо приходить весна й приходить жіноче свято. Крізь проталини в снігу вже пробиваються підсніжники, а вже зовсім скоро лісові схили вкриє ні з чим не зрівняна блакить пролісків. У природу й у наші душі входить весна...

Автор: Роман БОЛЕХІВСЬКИЙ,
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі