друкувати


США обіцяють захистити Україну від Росії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-06 10:18:53
Державний секретар США Хіларі Клінтон запевнила Україну і Грузію, що Сполучені Штати й надалі сприятимуть їх інтеграції в НАТО. Про це вона заявила на прес-конференції в штаб-квартирі НАТО.

"Я передала Україні та Грузії наші чіткі зобов’язання щодо того, що вони мають стати членами НАТО", - сказала Клінтон, повідомляє Газета.ua

Разом з тим вона зазначила, що США готові вживати заходів для запобігання виникненню ані в Україні, ані в Грузії конфліктів і, в першу чергу, збройних, з Росією.

У свою чергу, генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер переконаний, що українські політичні сили повинні об'єднатися для здійснення необхідних реформ. Про це генсек заявив, відкриваючи засідання комітету УКРАЇНА-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Він відзначив, що лише таким чином Україна зможе досягти поставленої мети.

При цьому генсек НАТО відзначив, що країни Альянсу готові і надалі допомагати Україні в здійсненні необхідних реформ.

У свою чергу, в.о. міністра закордонних справ України Володимир Хандогій відзначив, що стратегічний курс України на євроатлантичну інтеграцію залишається незмінним.

Деякі експерти упевнені, що політика Вашингтону відносно України не зміниться, але тактика буде іншою.

Адміністрація президента Обами, вочевидь, спробує порозумітися з ЄС, а для цього їй доведеться вести гнучкішу політику відносин з Росією.

Політологи відзначають, що багато що залежатиме від того, хто стане новим президентом України. Всі сходяться на тому, що і США, і Росія будуть закулісно впливати на процес обрання нового українського лідера.


Обговорити на форумі