друкувати


Кредитний терор: не заковтніть наживку!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 07:45:44
Моя колега по роботі торік вирішила зробити ремонт у своїй не надто розкішній квартирі. Зарплата, яку вона отримує, не дозволяла їй особливих витрат, тож Ганна наважилась на кредит. Наближався пенсійний вік, тож вона сподівалась, що із зарплати і пенсії дасть раду зі своїм кредитом. Якийсь час воно так і було. Але потім нам почали затримувати платню. Спочатку на місяць-два, а потім її ще й суттєво зменшили – криза обрізала усі доплати і премії. У Ганни почались проблеми із щомісячною сплатою позики. Почала зростати пеня. Щойно Ганна сплачувала відсотки, як за кілька днів приходило повідомлення про нові нарахування, які треба негайно сплатити. Потрапивши у зачароване коло кредитного боргу, Ганна уже не могла з нього виборсатися.

Сьогодні їй подзвонили. Представились службою безпеки кредитної спілки "Альянс". Холодно і чітко виголосили умови: якщо сьогодні до сьомої вечора вона не збере заборгованих спілці дві тисячі гривень, то вони розмовлятимуть з нею інакше. Тремтячим голосом моя колега перепитала, що вона має робити з тими двома тисячами, якщо їй вдасться їх десь за пів дня назбирати. Відповідь була у кращих традиціях детективного жанру. Чолов’яга наказав запам’ятовувати: мовляв, о сьомій вечора його легковик шевроле чекатиме на Ганну в одній із тихих вуличок Коломиї. Ганна має прийти сама, з пакунком грошей. Якщо вона виконає всі умови, борг по "Альянсу" їй після цього закриють. У моєї знайомої ще стало розуму запитати, а що ж їй робити в тому випадку, якщо вона не встигне зібрати потрібну суму до вечора. Служака спілчанської безпеки без жодної заминки запитався у Ганни її домашню адресу – ми, каже, самі до вас приїдемо, подзвонимо у двері, а ви нам винесете дві тисячі гривень. Як вам такий сценарій? Був запропонований іще один вихід із ситуації: можна приїхати з грошима до…Івано-Франківська. Правда, уже завтра. І не раніше шостої вечора.

У паніці, моя колега кинулась по всіх знайомих зі сльозами випрошувати позичити їй гроші. Коли ми дізнались деталі її проблем, то ледве вгамували її хворобливе бажання іти вночі з гарною сумою грошей невідомо до кого і невідомо з якими наслідками. Не треба бути великим спеціалістом, аби зрозуміти: ці невідомі "вишибали" явно робили ставку на поважний вік моєї колеги. Ніхто з молодих на їхній лепет ніколи б не купився. Більше того, ці "специ" мабуть звідкись добре володіють інформацією про те, що моя Ганна – жінка самотня, за неї нема кому заступитися, її ніхто не розрадить, не порадить і не нарозумить. Але хлопаки прорахувались: після того, як ми усім колективом змалювали нашій колезі варіанти її нічних походеньок, у неї одразу пропало бажання похапцем позичати гроші і нести їх невідомо кому.

Допоміг і знайомий банківський працівник, до якого ми звернулись за поясненнями. Виявляється, Міністерство юстиції щойно своєю постановою заборонило банкам надавати приватним особам і організаціям інформацію про клієнтів, яка, фактично, є банківською таємницею. Цей нюанс мав би вгамувати колекторські фірми, які за дорученням банківських установ почали надто активно вибивати борги за протерміновані кредитні проплати. Більше того, наш добрий товариш повідомив, що будь-який тиск на клієнта з боку колекторської фірми чи служби безпеки банку ( як би вони себе не називали) – це порушення одразу кількох статей Конституції. І клієнт у такому разі має повне право поскаржитись голові правління банку. Якщо реакції не буде і тиск продовжуватиметься, клієнт має повне право звертатися до суду.

Тепер ми усім колективом чекаємо, як будуть розвиватись події з нашою колегою далі…

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі