друкувати


Темний шоколад і чорниця запобігають діабету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 04:21:35
Темний шоколад і чорниця не тільки корисні для здоров'я. Як показують результати щойно опублікованого дослідження вчених Каролінского інституту Стокгольма та Університету Еребру, ці два продукти здатні протидіяти виникнення діабету та набору зайвих кілограмів.

Учасникам проведеного в цих медичних центрах експерименту були запропоновані декілька сортів шоколаду. На відміну від білого і молочного, 85-процентний темний гіркий шоколад практично не вплинув на рівень інсуліну та цукру в крові. Такою ж позитивною дією володіє і чорничний напій без цукру.

Крім того, дослідники відзначили, що шоколад, в залежності від його сорту, діяв по-різному на представників різної статі. Так для чоловіків самим некорисним виявився білий шоколад, а для жінок - молочний.

"Це дуже цікавий результат. Ми бачимо, що хворим на діабет і людям з надмірною вагою можна рекомендувати темний шоколад. Переробка жирів в печінці жінок і чоловіків відбувається по-різному, цим і можна пояснити відмінності в сприйнятті сортів шоколаду", - говорить професор Керстін БРІСМАР.

Восени цього року вчені продовжать експеримент. Вони спробують з'ясувати, яким чином суб'єктивне сприйняття хорошої їжі і сприятливого оточення під час прийняття їжі впливають на здоров'я хворих на діабет. В дослідну групу ввійдуть 160 чоловік, у яких медики будуть заміряти рівень цукру крові, вміст жирів та рівень стресу до і після обідів з різним меню і сервіровкою, повідомляє Mobus.

Обговорити на форумі