друкувати


Емансипація зразкового учня МЕДВЄДЄВА

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-05 09:39:40
Вже кілька тижнів Дмітрій МЕДВЄДЄВ демонструє свій формат, дослівно. Чинний російський президент так само, як колись його попередник Владімір ПУТІН, має свій формат передачі на російському телебаченні. Перші серії були доволі гнітючими. Молодий президент у синьому костюмі із серйозним виразом обличчя сидів у шкіряному кріслі й говорив про фінансову кризу, безробіття та дефіцит державного бюджету. "Нас очікують тяжкі часи, – попереджав кремлівський шеф, – тож нам необхідно вдаватися до жорсткої економії. Тому дещо з того, що ми запланували на завтра, нам доведеться перенести на післязавтра". Правда інколи буває невтішною.

Виступ президента був провокацією для керівника уряду Владіміра ПУТІНА. Колишній президент досі намагався словесно применшити значення кризи: мовляв, не буде жодного масового безробіття, пенсії будуть підвищуватися, програми будівництва житла ніхто не припинятиме, курс рубля буде підтримуватися. Та й взагалі, Росія має всі шанси "пережити економічну кризу з мінімальними втратами". Нині ж нам відомо, що важко знайти ще одну таку країну, по якій так боляче вдарили кризові явища, як по Росії.

"Ми працюємо занадто повільно, а як для кризових часів – неприпустимо повільно", – обурювався МЕДВЄДЄВ кризовим менеджментом свого хрещеного батька під час недавньої поїздки до Сибіру. Так безпосередньо МЕДВЄДЄВ ще ніколи не атакував ПУТІНА. Вже точаться розмови про їхні чвари. А все починалося такою милою згодою, коли рівно рік тому, у вечір виборів ПУТІН разом зі своїм протеже як переможці прогулювалися Красною площею. Тодішній 42-річний МЕДВЄДЄВ був вбраним у джинси та шкіряний жакет, на 13 років старший ПУТІН носив спортивну куртку. Така молода, динамічна команда.

"Разом ми доб’ємося поступу!" – гукнув новообраний глава держави народу, що веселився. "ПУТІН!" – прокричав натовп у відповідь. Майже 70 відсотків російських виборців віддали свої голоси МЕДВЄДЄВУ, оскільки він посміхався з передвиборних плакатів разом із ПУТІНИМ. Його називали хрещеним сином, зразковим учнем і миропомазаником. Люди придумували анекдоти про ниточки на руках МЕДВЄДЄВА, за які тягнув ПУТІН, змушуючи свою маріонетку робити те, що накаже. Наступник вважався милим, лояльним, незагрозливим.

Він та ПУТІН зналися ще з початку дев’яностих років минулого століття, коли вони разом працювали в міській адміністрації Санкт-Петербурга. Згодом молодий правник під парасолькою ПУТІНА почав дертися догори кар’єрною драбиною. Він став заступником керівника апарату уряду в часи прем’єрства ПУТІНА, потім головою наглядової ради державного концерну Газпром і нарешті заступником прем’єр-міністра. І ніколи ні в кого не виникало сумніву, що він зробить все для свого янгола-охоронця.

Навіть після обрання МЕДВЄДЄВА президентом залишалося зрозумілим, що Путін і надалі тримає ниточки у своїх руках. Питання лише полягало в тому, як він має намір це практично реалізовувати. Адже, згідно з Конституцією, президент залишається в Росії найвладнішою людиною. Але ПУТІН діяв і далі, як раніше. Він не повісив у своєму кабінеті портрета нового президента, у боротьбі з кризовими явищами минулого року він виступав як російський лідер: ПУТІН першим звинуватив грузинську воєнну операцію в Південній Осетії. Саме він демонстрував твердість у газовій суперечці з Україною.

Тим часом МЕДВЄДЄВ тиснув руки главам латиноамериканських держав і пропонував збільшити час президентства з чотирьох до шести років. "Шість років для ПУТІНА", – писала тоді російська економічна газета "Ведомости". Донині багато експертів та більшість російського населення переконані, що ПУТІН раніше чи пізніше знову стане президентом.

Утім, останнім часом виглядає на те, що МЕДВЄДЄВ чимраз далі дистанціюється від ПУТІНА. Після вбивства у січні цього року журналістки Анастасії БАБУРОВОЇ та правозахисника Станіслава МАРКЕЛОВА МЕДВЄДЄВ прийняв у себе головного редактора критичної до Кремля "Новой газеты" Дмітрія МУРАТОВА та співвласника видання Михайла ГОРБАЧОВА, аби поговорити про свободу слова та права людини. ПУТІН же після вбивства журналістки Анни ПОЛІТКОВСЬКОЇ у жовтні 2006 року мимоволі зауважив, що її смерть зашкодила Росії більше, ніж її статті.

Нещодавно МЕДВЄДЄВ оприлюднив свій список "Золота тисяча" – перелік представників нової російської еліти, яка має здобути керівні посади в російських державних концернах та адміністраціях. Серед них дивним чином не виявилося жодного представника спецслужб. А саме на цій зв’язці ПУТІН будував свій владний базис. Відмежовуючись від свого владного попередника, МЕДВЄДЄВ намагається діяти ліберально. "Свобода – це краще ніж несвобода!" – заявив він ще перед президентськими виборами на початку минулого року. Правник, котрий спеціалізувався на цивільному праві, у боротьбі з корупцією хоче зробити ставку на особистій та економічній свободі, а також свободі слова. Вже через місяць після вступу на посаду він реально перешкодив ініційованим ще ПУТІНИМ змінам у законах щодо ЗМІ в бік посилення жорсткості й заявив також про намір серйозно зайнятися справою охорони довкілля.

Російські виборці ще не встигли добре розгледіти потуг емансипації глави їхньої держави. Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, проведеними соціологічним інститутом "Левада-центр", лише 12 відсотків респондентів вірять, що МЕДВЄДЄВ утримує реальну владу в країні. Ще рік тому, в час його вступу на посаду, таке припускало аж 23 відсотки громадян. Ці дослідження виглядають такими невтішними для МЕДВЄДЄВА, оскільки люди ще й досі вважають його позбавленим реальної влади. Водночас вони й не вважають його відповідальним за кризу в країні. За це свою голову мусить підставляти Владімір ПУТІН. Рік тому свою довіру колишньому президентові висловлювало ще 68 відсотків. Нині ж прем’єр-міністрові ПУТІНУ довіряє лише 48 відсотків. У порівнянні з цим динаміка рейтингу МЕДВЄДЄВА виглядає доволі втішною: довіра до нього з боку громадян знизилася лише на три відсотки – з 39% до 36%.

Автор: Ann-Dorit BOY
Назва оригіналу: Musterschüler Medwedjew schärft sein Profil
Джерело: Die Zeit, 03.03.2009
Переклад: Любко ПЕТРЕНКО
Обговорити на форумі