друкувати


Весна прийшла - чекай депресії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 05:15:00
Здавалося б, поняття "діти", "весна", "депресія" – несумісні. Та й навіщо нашим малятам сумувати та нервуватися, коли тепло настало, і день побільшав? Але в житті все інакше. Сонечко надворі, тепло, а малеча бува принишкне, гратися не хоче. Ще кілька днів тому діти були активними – бігали, стрибали, що й заспокоїти годі, а тепер трохи пограються, потім візьмуть по іграшці й сидять у куточку тихенько. І з харчуванням проблеми.

Тому й поспішають батьки лікарів. А ті малечу оглянуть, призначать кілька видів вітамінів і кажуть, що діти цілком здорові, й незабаром усе минеться, бо це весняна депресія. Зрештою, зміну пір року, надто прихід весни та осені, відчуває кожна людина. Дітям, організм яких ще не сформований, а тому вразливий, удвічі важче впоратися із зимовим виснаженням та підвищеною сонячною активністю. За результатами досліджень, від синдрому "початку весни" потерпають більш дівчатка, але хлопчики можуть від них "заразитися".

На тлі весняної депресії часто виявляються ознаки фізичної недуги. Та коли дитину ведуть до лікаря, той розводить руками: "Жодних проблем не бачу, ваша дитина здорова". Однак задавнена й проґавлена депресія може спричинити багато хвороб.

У дітей симптоматика залежить ще й від віку. Скажімо, у дошкільнят зазвичай змінюється поведінка: весела і рухлива дитина несподівано стає замкненою, відмовляється від улюблених іграшок, часто безпричинно плаче, боїться залишатися без батьків, погано спить. А байдужа та повільна навпаки – активно грається, виявляє ініціативу. У дітей молодшого та середнього шкільного віку весняна депресія позначається здебільшого на навчанні. За словами вчителів, у школярів зникає зацікавленість, вони хочуть тільки гратися.

Ну а для підлітків весна – це, звісно, гормональні зміни, що можуть мати найрізноманітніші форми. До дітей цієї вікової категорії треба бути дуже уважними. Адже на тлі підвищеної емоційності, впливу телебачення, вулиці, прикладів ровесників недалеко й до серйозних неврозів, які можуть вплинути на психічне здоров’я дитини. Надто це стосується підлітків з нещасливих сімей, а також тих, чиї батьки байдужі до дитячих проблем.

Боротися із цим неважко. Психологи радять, що на початку весни ви маєте уважно стежити, аби син чи доня дотримувалися режиму дня, не перевтомлювалися. Як правило, в цей час у школах розпочинаються тематичні атестації, ваша кровинка не встигає і тому хвилюється. Тож якщо дитина стала гірше вчитися, у жодному разі не треба сварити чи карати її, а варто разом сісти за уроки, допомогти їй зосередитися.

Зарадить весняній недузі й правильне харчування. Впродовж зими організм виснажився і потребує вітамінів. Тому, окрім зміни в поведінці, навесні в деяких дітей, бува, спостерігається різке зниження апетиту, нудота, підвищення температури. Отож на початку весни дітям дуже корисно вживати вітамінну суміш, з перемелених горіхів, кураги, родзинок. Туди ще можна додати сік з одного лимона та мед. І найголовніше – у будь-яку пору року син чи дочка мають відчувати вашу любов, опіку, турботу.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі