друкувати


Військовим показали дулю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 03:52:20
Чотири родини військовослужбовців з Івано-Франківська виганяють на вулицю. Гуртожиток та прилеглу територію військовго містечка №13, де проживають люди продали "Прикарпатській фінансовій компанії". Обіцяних квартир мешканці таки не отримали.

Представники компанії – власники приміщення, де зараз мешкають військові тривалий час чинять на них тиск, аби ті добровільно покинули будинок. Уже майже півроку у будинку не має світла, електропостачання відрізали, хотіли відключити й газ.

Люди 18 років тісняться у колишніх казармах, які переобладнали під квартири. Власне житло мали отримати, як тільки Міністерство оборони України підписало договір міні із вище згаданою компанією. "Зазначений гуртожиток разом із іншими будівлями військового містечка № 13 було включено до розпорядження Міністерства оборони України від 17.09.04 року № 50 "Про відчуження військового майна шляхом передачі його в обмін на житло для військовослужбовців та членів їх сімей" На виконання даного розпорядження Департаментом будівництва та відчуження фондів Міністерства Оборони у країни було укладено договір міни військового майна на житло для військовослужбовців", - йдеться у документах.

Генеральною прокуратурою України заборонено провадити будь-які дії стосовно зазначеного військового майна. Коли кримінальну справу проти "Прикарпатської фінансової компанії" закрили, люди знову втратили мрію на житло. Мешканка гуртожитку Любов Приходько показує звернення компанії, де її просять "звільнити добровільно займане житло". – Як звільнити житло, де ти прописаний, де є договір найму. Житло ми не займали добровільно, маємо на нього законне право, - жильці горе-будинку показують усі необхідні документи. За тривалий час боротьби зібрали стоси паперу. Військовим вже набридло отримувати відписки з міністерських кабінетів.

"Нам пропонували помешкання на Коновальця, 80, в Івано-Франківську. Але коли прийшли туди, побачили там живуть люди, - обурено розповідає інший мешканець гуртожитку, пенсіонер військовослужбовець Володимир Кияшко. – А проживають там ті сім’ї, які отримали квартири від "Прикарпатської фінансової компанії" у Тисмениці, Коломиї. Вони з квартир по Коновальця не збираються виселятись, бо будинки у районах без каналізації та не газифіковані".

Сім’я Кияшків приїхало до України після розформування військової частини у Німеччині. Тоді на початку 90-х років їм і запропонували тимчасово оселитись у казармах. Та усі сподівання у мить розбила українська реальність. Володимир Кияшко понині стоїть на загальній черзі військовослужбовців для отримання житла. На такій черзі і дружина, як молодий спеціаліст!

Ще попередня міська влада обласного центру Прикарпаття неодноразово зверталась у відповідні органи розібратись у цій справі. Однак жодних результатів. Нещодавно юридичним відділом міськвиконкому розглянуте колективне звернення мешканців будинку щодо порушення їх житлових прав. Йдеться про відключення електроенергії з листопада минулого року. Тим часом жителі гуртожитку подали позовну заяву до Івано-Франківського міського суду, щоб поновити права на електропостачання. "Ми усі свята при свічках зустріли, тепер жартуємо, що романтика, - розповідає далі пані Приходько. - Та це все уже набридло, їжу ніде зберігати, бо холодильник в мить потік. Мала на зиму заморожені ягоди, усе пропало".

Начальник Івано-Франківського КЕЧ Валерій Мандзюк відключення від електроенергії пояснює, буцімто у гуртожиток в аварійному стані. Це елементарне правило безпеки, кажуть у КЕЧ. "Власник гуртожитку пропонував їм заключати угоду на отримання житла, всі претензії до "Карпатської нафтової компанії", - відказує Мандзюк.

Дивує одне, Міністерство Оборони України поспішило заключити договір міни, не вирішивши квартирне питання чотирьох сімей військовослужбовців. За роки незалежності під час скорочення збройних сил у приватну власність відійшло сотні об’єктів, взамін людей досі годують обіцянками. І схожі факти, певно випливають у кожному військовому містечку України.



Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі