друкувати


В протиракетній обороні Росії – діра

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-04 03:04:13
Київський Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння виявив шпарину в протиракетній обороні Росії. На думку експертів Центру, вона утворилася після відключення 26 лютого українських радарів "Дніпро" в Севастополі і Мукачеві, які орендувала Росія. У зону обслуговування станцій системи попередження про ракетний напад входили Середземне море, частина Близького Сходу, Центральна і Південна Європа.

Наприкінці лютого на бойове чергування заступила російська радіолокаційна станція (РЛС) нового покоління "Вороніж-ДМ" під Армавіром. Очікувалося, що з введенням цієї станції повністю вирішується проблема надійного прикриття країни від загрози ракетного нападу з південного напряму. Проте, за даними українських аналітиків, РЛС на півдні Росії зможе заступити на бойове чергування не раніше 2010 року.

Експерти київського центру стверджують, що зараз станція в Армавірі ще не прийнята на озброєння і проходить по суті випробування, як і перша російська станція нового покоління в Лехтусі, розташованому під Санкт-Петербургом. Отже, роблять висновок фахівці, на даний момент західний і південно-західний фланги російської системи попередження про ракетний напад відкриті.

Експерти порівнюють РЛС "Вороніж-ДМ" з радаром "Дніпро" в Севастополі. Потужність першої всього 0,5 МВт, другого, - 2,5 МВт. "І якщо радар, що знаходиться в Севастополі, здатний виявляти балістичні ракети на дальності до 2,5 тис. км., то "Вороніж-ДМ" порівняно з ним має обмежені можливості", - вказують експерти. Вони відзначають, що "Дніпро" виявило всі пуски іракських ракет "Скад", а також пуск ізраїльської ракети "Ієрихон".

Раніше повідомлялося, що РЛС у Мукачеві і в Севастополі здатні фіксувати появу балістичних ракет на дальності 1,9 тис. км.

Армавірську РЛС почали зводити в травні 2006 року, сім місяців опісля провели її перші випробування. Дальність виявлення станції складає до 4,5 тис. км. Повне введення РЛС в дію забезпечує прикриття південного стратегічного напряму на просторі від Північної Африки до Китаю. В майбутньому вона повинна замінити ще й РЛС "Дар'ял" (Азербайджан) і "Дніпро" (Казахстан), які також використовує РФ.

Станція типу "Вороніж" під Санкт-Петербургом заступила на бойове чергування в серпні 2007 року, вона прикриває північно-західний напрям.

Українські радари також повинна замінити РЛС "Волга" під білоруськими Барановичами. Вона заступила на бойове чергування в 2003 році і контролює космічний простір на західному і північно-західному напрямах. РЛС може виявляти балістичні ракети у польоті, а також космічні об'єкти на дальності до 5 тис. км, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі