друкувати


Європейське обличчя Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-03 06:00:36
Коломия з кожним роком все більше розростається, гармонійно вписуються у стару частину міста оригінальні архітектурні новобудови. Просто на очах злітають у небо багатоповерхівки. А про приватний сектор годі й казати – господарі тут постійно щось добудовують і реконструюють.

Отже, про будівельні плани й перспективи розмовляємо з начальником міського відділу архітектури і містобудування Дмитром КЕНДЗЬОРОМ.

- Які великі об’єкти зростатимуть у Коломиї?
- Однією з найбільших будов, яку ми запланували у цьому році, є новий житловий масив на вулиці МАКОВЕЯ – це район "Гомону". Тут зведемо нові, сучасні житлові будинки, з прилеглими до них гаражами. А головне, там буде нова школа, яка украй потрібна в тій частині міста.

- Які зміни передбачаються у центральній частині міста?
- Плануємо реконструювати площу ШЕВЧЕНКА, облаштувати фонтани, щоб вона набула більш європейського вигляду, наприклад, як центральна площа у Вроцлаві. Хочемо навести благоустрій у середмісті, поміняти ліхтарі. Над належним виглядом старої частини Коломиї співпрацюємо з Львівським науково-реставраційним інститутом "Укрзахідпроектреставрація". Разом з ними вирішили збільшити кількість пам’яток архітектури місцевого значення. Кожен такий будинок матиме спеціальний паспорт, який забезпечить споруді її цілісність, вбереже від дилетантських реконструкцій. Працюємо також над правилами забудови центральної частини міста, над порядком реконструкції, архітектурною діяльністю. Будь-які наміри щодо втручання в архітектурний комплекс центру Коломиї мають узгоджуватися з нашим відділом.

- Відомі у місті споруди не підлягатимуть цього року реконструкції?
- Уже розроблено проектну документацію на ремонтно-реставраційні роботи старовинної церкви Благовіщення на вулиці КАРПАТСЬКІЙ, бо вже крайня пора поміняти дранку на даху.

- Цього року минає 13 років, відколи заклали символічний камінь для майбутнього пам’ятника Іванові ФРАНКУ. Яка його доля?
- Вже остаточно вирішено, що його буде встановлено у сквері перед кінотеатром "Джерело". Для цього необхідно провести реконструкцію скверу – її розробив Микола ЧУЛУБ із Івано-Франківська. А над самим пам’ятником працює відомий коломийський скульптор Василь АНДРУШКО.

- Що чекає парк імені ТРИЛЬОВСЬКОГО?
- Ми почали робити проект благоустрою цього парку, планували зробити на його території мініатюрні макети семи чудес Прикарпаття. Але через брак коштів усі плани зайшли у глухий кут. Проте, Коломия завжди була привабливим європейським містом, вона вміла гідно виходити з усіх негараздів. Думаю, що вона не втратить свій статус навіть за теперішньої кризи.

Автор: Захар ГОЛОСНИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі