друкувати


Україна: 6 місяців якість медикаментів не контролюють

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 03:40:46
Система контролю якості медикаментів в Україні паралізована. Про це в інтерв`ю повідомила перший заступник голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Інна ДЕМЧЕНКО. З вересня 2008 р. в Україні не здійснюється легітимний контроль якості лікарських препаратів.

До такої ситуації, за її словами, призвела ухвала уряду від 10 вересня 2008 р. про ліквідацію Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення і створення Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів.

В грудні Президент України Віктор ЮЩЕНКО своїм указом зупинив дію цієї ухвали і звернувся до КСУ, який 11 лютого відмовив у відкритті відповідної справи. "Вся система контролю якості ліків сьогодні паралізована. По суті, з 10 вересня - моменту виходу ухвали уряду… наш ринок ліків повністю відкритий", - констатувала вона.

"З 10 вересня легітимно не здійснюється контроль якості ліків, не узгоджуються паспорти на аптечні установи, не контролюється обіг, не видаються сертифікати на ввезення - частина товарів знаходиться на карантині. За пів року не вдалося створити нового єдиного органу контролю", - підкреслила І.ДЕМЧЕНКО. Причину вона вбачає в тому, що нова контролююча структура створюється з нуля, без використання напрацювань і матеріально-технічної бази ліквідованих служб, повідомляє Eko.portal .

Обговорити на форумі