друкувати


Батарейка, що працює на Coca-Cola

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 03:19:29
Компанія Sony представила елемент живлення, що виробляє електрику з напою Coca-Cola. Пристрій демонструвалося на виставці International Hydrogen & Fuel Cell Expo в Японії.

Принцип дії елемента полягає в наступному: на аноді під дією ензимів (білкових молекул-каталітаторів) глюкоза розщеплюється, в результаті чого вивільняються електрони та іони водню.

Електрони утворюють електричний струм. Іони водню перетікають через розділову мембрану на катод, де з'єднуються з молекулами кисню, що містяться у повітрі. У результаті виходить побічний продукт - вода.

У процесі демонстрації паливний елемент розміром із сірникову коробку заправили "кока-колою". Енергії, отриманої в результаті розщеплення глюкози, що міститься в цьому популярному напої, було достатньо для роботи невеликого вентилятора. Трьох таких елементів достатньо для живлення MP3-плеєра з флеш-пам'яттю і підключеними до нього двома невеликими пасивними динаміками.

На думку вчених, згодом людство перестане користуватися літієвими акумуляторами, на зміну яких прийдуть більш безпечні та зручні паливні елементи.

Так, крім батарей на газованому напою, Sony може похвалитися прототипами елементів на базі метанолу з вбудованими літієво-іонними акумуляторами. Для зарядки всіляких гаджетів вони обладнані USB. Спосіб електроживлення вибирається автоматично в залежності від споживаної потужності - або тільки метанол, або метанол в купе з акумулятором.

Ще один пристрій у формі здвоєного конуса призначене для зарядки і має два порти USB. Чи потраплять представлені елементи в масове виробництво і коли, у компанії не сказали.

Аналогічні розробки ведуть й інші компанії, серед яких Samsung, Toshiba і NEC, повідомляють Подробности.

Обговорити на форумі