друкувати


Гуцульський піст на щодень

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-03-02 11:24:49
2 березня для усіх православних та греко-католиків розпочався передвеликодний піст, який за канонами церкви вважається одним з найголовніших. Священики кажуть, що цей піст встановлено за прикладом самого Ісуса Христа, який протягом сорока днів перебував у пустелі та нічого не їв. Проте на Гуцульщині, окрім різноманітних церковних, є чимало особливих постів, які у більшості випадків мають тільки народне підґрунтя.

На Гуцульщині можна постити щодня, присвячуючи говіння щоразу іншому наміру. Більшість жителів карпатських сіл за церковними приписами утримуються від вживання м’яса та молока кожну середу (на спомин зради Юдою Христа) і п’ятницю (на згадку про хресні страждання і смерть Спасителя). Але, окрім християнських норм, є у гуцулів багато своїх неписаних, проте перевірених життям законів. Це ж стосується і постів.

Гуцули свято вірять, що утриманням від певної їжі у поєднанні з молитвами та роздаванням милостині можна випросити у Бога найнеймовірніших ласк. За допомогою посту можна відвернути лихо від сім’ї, від худоби, яка й досі вважається на Гуцульщині показником достатку і добробуту кожної родини, відновити мир і лад в сім’ї, повернути чоловіка чи дружину й навіть покарати ворога.

Піст у певний день в тижні має своє особливе призначення.

Понеділок - це чоловічий день. Пропостивши на воді 12 нових (коли настає повний місяць - авт.) понеділків, будь-яка особа чоловічої статі може просити в Бога чого завгодно. Матері неодружених дівчат присвячують понеділкове говіння за щасливе одруження їхніх доньок. Разом з матерями можуть "голодувати" і самі юнки, просячи Богородицю дати їм добру долю.

12 вівторків постять ті, у кого в сім’ї стається якесь нещастя. Щоб піст був більш дієвим, треба запалити в хаті три великі воскові свічки: святому Антонію, Пресвятій Трійці і Божій Матері та проказувати зранку, о 3 годині дня і ввечері по 12 раз "Отче наш", "Богородице Діво" та "Вірую".

У середу можна постити за здоров’я і благополуччя своїх рідних. Існує повір’я, що хто упродовж усього життя говіє у середу, того ніколи і ніхто не зрадить.

У четвер не вживають скоромної їжі задля викриття якоїсь таємниці. Найчастіше це використовують ті, у кого щось вкрали, чи, не доведи Господи, убили когось із близьких, а злочинця знайти не можуть.

П’ятниця - найважливіший день для посту. Усі — від найстаршої людини до найменшої дитини, а також хворі, немічні та вагітні, намагаються у цей день нічого не їсти. Гуцули вірять, що пости, молитви та добрі справи, зроблені у п’ятницю, можуть кардинально змінити долю, зцілити безнадійно хворих, врятувати невинних від ув’язнення. Але, коли посник тримає на когось зло, то нічого в нього не вийде.

У суботу ніхто не постить за винятком тих, хто хоче зробити комусь зло.

Так само і в неділю. Проте кажуть, що у час настання нового місяця в неділю добре говіти неодруженим дівчатам, яким за такий жертовний вчинок, Господь обов’язково пошле доброго чоловіка.

Окрім того, кожен церковний піст жертвують у якомусь намірі. Перед Великоднем постять за благополуччя живих та упокій мертвих рідних і близьких. Дотримання різдвяного посту (сорок днів перед Різдвом) має допомогти хворим. Говіння від Зелених свят до 12 липня, так звану Петрівку, присвячують здоров’ю та примноженню худоби, з 14 по 27 серпня постять за відпущення гріхів.

До речі. під час посту дозволено їсти крупи, овочі, фрукти, в окремих випадках рибу. Заборонено їсти м’ясні та молочні страви, яйця та білий хліб. Проте більшість людей добровільно вживають тільки чорний сухий хліб і воду.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі