друкувати


Як зберегти зір

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-28 01:27:47
Штучне світло, світлові екрани телевізора і комп'ютера, електронні ігри грубо і безцеремонно впливають на органи зору, які постійно перенапружуються. Як захистити очі й допомогти їм, розповідає французький професор-офтальмолог Марсель МЕНУ.

Нерідко внутрішній емоційний стан блокує наші візуальні можливості. Адже часто ми дивимося не бачачи, завантажені у свої внутрішні переживання та мрії. Офтальмологи говорять: вчитися добре бачити - це вчитися добре жити. Можна значно збільшити потенційні можливості зору суто психологічними методами, наприклад, давши собі подумки установку: "Я прекрасно бачу".

За кожною патологією зору ховається якась несвідомо придушення емоція в дитинстві. Часто це затаєний гнів для близоруких і почуття провини для далекозорих. Досить звільнитися від м'язового напруження, спровокованого пригніченими емоціями, щоб зір покращився.

Часто ці затиски концентруються в м'язах очного яблука. Але як звільнити очі від непотрібної напруги? Свідомо зробити це дуже важко, але можна. Відкоригуйте внутрішній стан, адже, як сказав філософ Роберт БЕРТОН, "спокійний розум виліковує все". Відомий американський офтальмолог БЕЙТС встановив, що більшість проблем із зором у його пацієнтів виникає від несвідомої надмірної напруги очей. Він радив кілька разів протягом дня давати відпочинок очам - закривати їх долонями, причому так, щоб центр долоні знаходився саме навпроти зіниць.

Коли ми довго дивимося на екран телевізора, монітор комп'ютера, очі дуже втомлюються, стежачи за безперервним бігом світлових променів. Зазвичай ми моргає разів двадцять за хвилину, на що сльозоточиві залози реагують зволоженням рогівки. Коли ж ми нерухомо дивимося на екран, то моргає майже в три рази менше, в результаті чого око стає "сухим", з'являється відчуття печіння.

Саме підходяще в цій ситуації - допомагати своїм очам, створюючи штучне зволоження рогівки.

Корисно робити такі вправи:

- 30 секунд швидко моргайте, стільки ж часу дивіться прямо перед собою (повторіть 3 рази).

- Закрийте очі і обертайте по колу очними яблуками вліво - вгору - вправо - вниз (повторіть 4 рази).

- Закрийте очі і подивіться вгору - вниз (повторіть 8 разів).

- Міцно зажмурте очі на кілька секунд - різко широко відкрийте (повторіть 5 разів).

Екран комп'ютера не провокує очні хвороби, але він виявляє навіть найменший дефект зору. Люди, що страждають далекозорістю та астигматизмом, більше втомлюються від роботи за комп'ютером, ніж короткозорі. Причиною швидкої стомлюваності очей може бути і те, що характеристики зору обох очей різні, і їх мікроскопічні м'язи витрачають певні зусилля для сполучення.

В результаті процесу корекції може навіть зболіти голова. Після трьох-чотирьох годин роботи з комп'ютером необхідно дати очам відпочити. Освітлення в кімнаті, де стоїть монітор, не повинно бути занадто яскравим або тьмяним. Джерело світла треба встановити так, щоб на екран не падали тіні. Допоможіть своїм очам за допомогою підручних засобів.

Заспокійливий і освіжаючий компреси для очей

Зріжте з сирої картоплини кілька тонких скибочок і покладіть на закриті повіки. Розслабтесь. Через п'ять хвилин зніміть компреси.

Швидкий спосіб зняти стомлення очей

Декілька разів змочіть очі холодною водою з-під крана. Притисніть повіки пальцями і присядьте на кілька хвилин, намагаючись ні про що не думати.

Освіжаючі компреси

Корисно робити щодня компреси з міцної чайної заварки. Очі не тільки відпочинуть, а й заблистять, а зморшки розгладяться.

Вітамінне підживлення також може поліпшити стан вашого зору. В першу чергу очам необхідний вітамін А, нестача якого провокує їх швидку стомлюваність, знижує гостроту зору в сутінках. Припухлість повік зранку часто є сигналом того, що ви відчуваєте явний дефіцит вітаміну А, який міститься в молочних продуктах, яйцях, печінці, жирній рибі. Корисна спіруліна, в ній багато цього вітаміну.

Якщо у вас виникає відчуття сухості й подразнення очей - значить, вашому організму не вистачає вітамінів групи В, присутніх у грибах, зернових культурах, бобових, бананах, і бета-каротину - у моркві, чорниці.

Завдяки вітаміну С - цитрусові, чорна смородина, шипшина, картопля, петрушка - зберігається рухливість очних м'язів, припиняється процес старіння.

Численні дослідження показали, що ризик виникнення катаракти та старечої деградації м'язів очей можна значно знизити, якщо в достатній кількості вживати антиоксиданти типу бета-каротину або вітамінів С і Е - пророщенні пшеничні зерна, насіння соняшнику; селен - тунець, насіння соняшнику; магній - бобові , борошно грубого помолу; цинк - продукти моря.

Звичайно, для покращення зору одних вітамінів недостатньо. Крім збалансованого харчування на стан візуальних можливостей впливають багато факторів, які можна відкоригувати. Вороги зору - паління, прямі сонячні промені, недолік сну, зневоднення організму. Бережіть очі. Як говорить народна мудрість, краще один раз побачити, ніж сто разів почути , повідомляє Menslife.

Обговорити на форумі