друкувати


Завдання влади — працювати для людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-02-27 04:53:55
Для розвитку демократичного суспільства на сьогодні є надзвичайно важливою сфера взаємовідносин між владою та громадою. Оцінювати ці відносини мають не лише уряд чи урядові структури, а й самі громадяни — головні споживачі адміністративних послуг. Виконавчу владу на місці здійснює райдержадміністрація, державні службовці з відповідними службовими повноваженнями, що займають посади в державних органах і, практично, виконують завдання і функції держави відповідно до своїх обов’язків і прав.

Із оголошенням Всеукраїнського конкурсу "Приязна адміністрація" у нашому районі підтримано проект, спрямований на покращення іміджу держслужби в Україні та вдосконалення роботи органів виконавчої влади. Його метою є виявлення кращих форм і методів організації роботи з громадянами, вивчення, узагальнення та поширення кращого досвіду з питань якості та своєчасного надання державних послуг.

Кожному керівнику бажано знати думку громади щодо ефективності роботи органу влади і думку колективу щодо дій, недоліків керівника та їхні побажання. У період реформування системи державного управління, становлення повноцінного громадянського суспільства важливо викорінити зловживання службовим становищем, аморальність, підприємницьку діяльність через підставних осіб, призначення нефахових спеціалістів, корупційні дії. Свідченням рішучої боротьби з такими явищами є розпочата за ініціативою Президента робота над законопроектом "Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави". Авторами такого законопроекту могли б бути спільно представники влади, що надають послуги громадянам, і самі громадяни — як споживачі цих послуг, при широкому публічному обговоренні його. Усім необхідно звикати до поняття відкритості діяльності органів влади і розуміти, що посада державного службовця — публічна, почесна, відповідальна і вимагає, згідно з присягою, чесності, сумлінності, охорони захисту прав і свобод громадян, забезпечення законності і правопорядку, гласності в роботі. Обов’язком є проводити діалог і забезпечувати участь громадськості у формуванні та реалізації державної політики.

На виконання актів Кабміну, доручень Головдержслужби та ОДА на сайті РДА було розміщено запит з метою отримання оцінки діяльності та пропозицій з надання послуг РДА громадянам. На нараді було представлено анкету дослідження робочої атмосфери у підрозділах апарату РДА. Слушні пропозиції та зауваження по всіх десяти пунктах анкети будуть враховуватись у подальшій роботі. Підсумки підтвердили, що весь колектив розуміє: злагодженість, співпраця, чітке, об’єктивне, фахове і вчасне виконання доручень, сумлінне ставлення до своїх обов’язків, до громадян, до колег, дотримання Конституції та законів України завжди є запорукою позитивних результатів роботи. Перш за все має бути вимога до себе й особистий приклад.

Цього року планується проходження адміністрацією сертифікації на визнання якості послуг у сфері державного управління, що надаються громадянам. Не словом, а ділом, особистим прикладом у роботі кожному представнику влади необхідно підтверджувати всі людські чесноти і свою відданість у виконанні службових обов’язків, враховувати побажання кожної людини і громади, робити свій внесок у розбудову заможної, правової, цивілізованої держави.

Автор: Михайло БЕРКЕЩУК, керівник апарату РДА
Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі